Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Какво е да си текстописец в наши дни и как думите променят света?

Александър Петров: Има три опорни точки в живота - семейството, професията и хобито

24.05.2023 | 20:47 Редактор: Тодор Петров

Tекстописецът Александър Петров показа в студиото на предаването "Денят ON AIR" отличието "Златен век", което получи в навечерието на 24 май от Министерството на културата.

"Тази награда ме изненада много приятно. Моята професия от десетилетия е била подценявана. Имаше леко пренебрежително отношение от утвърдените писатели и поети. Пишех стихове, които предлагах на композитори и музиканти, не съм редил произволно думи. Останах твърд в желанието си да работя точно това, обичам тази работа. Думите в една песен може да променят света", сподели той пред Bulgaria ON AIR.

Гостът отбеляза, че една стихосбирка излиза в лимитиран тираж, докато в професията му ежедневно и години наред по медиите може да звучи една негова песен.

"Това не е лесен избори, имаш неуспешни моменти. Не държа на светлината на прожектора. Много от нещата, които съм написал, са родени по конкретен случай. Ако не съм преживял текста или не съм забелязал, че това го е преживял някой, нищо не ми идва в главата. Не искам да подреждам думите като кръстословици. Искам да разказвам истории, които да докоснат хората", подчерта Александър Петров.

В момента текстописецът подготвя нови проекти заедно с легендарната група "Тангра". 

"Болката и щастието се редуват, иначе няма да оценяваме щастието. Животът продължава и човек трябва да има силата да превъзмогва тези моменти. Има три опорни точки в живота - семейството, професията и любопитството, хобито. Ако човек загуби две от опорните точки, обикновено пада", смята Петров.

По думите му се променя музиката, променя се и начинът на изразяване. А наградата "Букър", която заслужено спечели Георги Господинов, е приближила България отново към Европа и световната сцена.

Гледайте целия разговор във видеото.