Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Александър Петров: Много народи мечтаят за нашата страна, егоизмът стои в разделението

"Много по-свободни сме, отколкото бяхме преди години", каза поетът и текстописец

03.03.2023 | 20:42 Редактор: Искра Ангелова

Много по-свободни сме, отколкото бяхме преди години. Единственото, което ме смущава, е, че малко бавно се развиваме като общество. Това каза поетът и текстописец Александър Петров в студиото на "Денят ON AIR".

"Дори и днес, на този празник, усетих аромат на противопоставяне, разделение, което за мен е тъжно явление в България. Когато едно общество е разделено, шансовете му да просперира намаляват драстично", допълни Петров.

Според него в основата на разделението стои егоизмът.

"Егоизмът е нещо нелепо, когато има толкова възможности да направим като общество. Имаме една прекрасна страна, с която може само да се гордеем, да сме щастливи, че имаме такава природа, имаме толкова дадени неща, за които много народи мечтаят. Егоизмът прераства и в други форми и измерения", коментира поетът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че с група "Тангра" подготвят две нови песни.

"Отново искаме заедно да бъдем социално ангажирани. За мен смисълът на моята професия е по някакъв начин да отправим послания към обществото и да се надяваме, че ще бъдем чути от хората. Не ми се правят летни хитове с клиширани текстове. Тези песни, които създадохме с "Тангра" и други рок групи, звучат в ефир повече от 40 години. Това ме прави изключително щастлив", сподели Александър Петров.

А за филма "Оловният войник" отбеляза, че режисьор е Костадин Бонев, сценарият е на Митко Новков.

"Това е един портрет на рок музикантите от моето поколение, защото във филма участват и Кирил Маричков, и Митко Кърнев, Славчо Николов, "Сигнал", група "Фактор". Филмът ще се прожектира на 26 март в рамките на фестивала "София филм фест", кино "Люмиер", поясни той и добави, че когато човек се развива като личност, той не е склонен да прави големи компромиси.

"Това, което ни успива, е желанието всеки да се спасява сам. Това разделение замъглява реалността", категоричен бе текстописецът.

Гледайте видео с целия разговор.