Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Дикме: Битката е кой да разпредели €3 млрд. от Плана - Радев или редовно правителство

"Властта е пари и парите са власт", цитира думите на Ахмед Доган депутатът от ДПС Мехмед Дикме

11.05.2023 | 21:08 Редактор: Елеонора Танева

Към днешна дата е по-вероятно да има правителство, отколкото да няма. Това заяви бившият министър на земеделието Мехмед Дикме в студиото на "Денят ON AIR". 

"Когато Борисов в началото се обърна към ПП-ДБ и каза "аз искам да правя с вас правителство, беше ясно, че има и друг вариант - да прави с други. Като модел това е съществувало. Още в началото беше ясно, че ГЕРБ и ДПС нямат проблеми, ГЕРБ публично дава възможност на ДПС да участва във властта. Ключът е в Корнелия Нинова. Тя е човекът, който ще каже дали ще има правителство. Опитът показва, като гледам какво става с БСП, е възможно БСП да подкрепи правителство и да участва с политически лица", заяви Дикме.

Той издаде, че в кулоарите на НС дори се коментира разпределението на министерските места. 

"Още преди изборите в София се говореше, че един от съветниците на президента е имал среща с представители на ГЕРБ и ДПС, на която им е казал: "Защо трябва да се бием взаимно и да даваме жертви, като можем да действаме заедно". 

Имало план да се даде квота в правителството и на президента. 

"Това са само приказки, които се коментират. Една такава коалиция ще бъде основно с хоризонт спечелване на местните избори, които са най-важните в България.  Големият залог е София, където се знае, че ГЕРБ губи. Велико Търново, Стара Загора, Пловдив - достатъчно е да загуби някои от тези градове, за да тръгне обратната тенденция на следващите парламентарни избори. ДПС ще си запази своите места", убеден е събеседникът.

Пред Bulgaria ON AIR той цитира думи на Доган: "Властта е пари и парите са власт".

"Когато говорим за власт, винаги става въпрос за пари. В момента целта е Планът за възстановяване и устойчивост, парите по основния транш още не са дошли, около 20 закона трябва да се приемат. Единият вариант е да има една коалиция, която ако ги приеме, ще разпредели около 3 млрд. евро обществени поръчки, вторият вариант - да бъдат разпределени през президента чрез  служебния кабинет", заяви Мехмед Дикме.

Гостът допълни, че дева ли някоя партия иска тези пари да бъдат разпределяни от Радев.

Дикме поздрави Борисов за играта на котка и мишка, която е спретнал на ПП-ДБ с ултиматума за представяне на кабинет, преди още да е връчен мандата на първата политическа сила. 

"И ти да излезеш с най-голямата си глупост да го представиш... казвам браво на Христо Иванов - той реагира най-правилно, не даде министри и ДБ е най-печеливша", коментира бившият земеделски министър.

Гледайте целия разговор във видеото.