Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Лозанов: Безсилни сме към хибридната война, корупцията не е проблем за избирателя

"Плащаме на политиците да управляват системите на обществото, а не да се правят на много велики", изтъкна журналистът

01.05.2023 | 20:59 Редактор: Петя Кръстева

Идва ли краят на политическия антракт?

Главният прокурор е сложно пласирана фигура в българската политическа среда - с доста конфликти и противоречения. Върнахме се в 90-те и 80-те години не толкова заради мутрите, които съпътстват целия преход, а главно заради това, че тогава направихме геополитически избор - да бъдем част от западния свят. Преди 1989 г. нормалните хора нямаха съмнение, че съветският режим в България е една политическа репресия и исторически абсурд, които трябва да свършват час по-скоро. 30 години след това се оказва, че има доста мощни гласове, които са готови да подлагат на преоценка този избор. Става много важно отново да се явят способни в политиката фигури, които са готови да понесат историческа отговорност. Това заяви проф. Георги Лозанов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му хората, които се опитват да опазят избора на страната с остра критическа позиция срещу Путин, вече не са заплашени. 

"Безсилни сме още към медийните сюжети, които хибридната война плете непрестанно. Тя успя да убеди 1/3 от българското общество, че виновникът за войната в Украйна не е Путин, а НАТО. Това е тежка конспиративна теория", изтъкна той. 

Според проф. Лозанов политическите партии трябва да направят "компромис по отношение на тези фигури, които имат историческото основание да водят България към сериозни демократични промени".

"Демократичната общност има очаквания към политиците, които я представляват - ПП-ДБ, да се заемат много сериозно с борбата с корупцията. Притеснявам се, че тази борба няма да получи мандат от българския избирател, както се вижда вече 5 пъти поред. Koрупцията не е сериозен проблем за редовния избирател", подчерта той пред Bulgaria ON AIR. 

Гостът обобщи, че не трябва да има правителство на всяка цена, но все пак трябва да бъдат направени опити за сформирането на такова. 

"Полиците са наемници, на които плащаме с данъците си, да управляват системите на обществото, а не да се правят на много велики", заключи той. 

Гледайте целия разговор във видеото.