Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт по сигурност: Беше грешка да се премахне наборната военна служба

"Силно казано е това за военното обучение в училище - това са разкази за военната служба", коментира доц. Милен Ивано

28.04.2023 | 21:33 Редактор: Вяра Димова

Военно обучение в училище - резонно ли е? 

"Силно е да го наречем военно обучение в училище. Това са разкази за военната служба", каза експертът по сигурност доц. Милен Иванов в студиото на "Денят ON AIR".

Целта на предвидените десет учебни часа е децата да се мотивират да започнат кариера във въоръжените сили, обясни Иванов. 

Според него наборната и професионалната служба трябва да вървят заедно. "Обществото е чувствително на тази тема. 97-ма година беше грешка да се премахне наборната военна служба", отчете гостът.

За 10 часа децата няма да помагат да научат много, изтъкна експертът по сигурност.

"Дълго време всички основополагащи документи, които регламентираха отбраната и сигурността на страната, започваха с много сакрално изречение - "Не се предвижда крупно-мащабен военен конфликт". Изведнъж се оказа, че не е така, че войната си е същата като преди. Държавата има нужда от обучени хора, но тях ги няма", заяви доц. Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Той даде за пример 6-месечните курсове за доброволния резерв, които се оказват изключително успешни. "Препоръчал съм ги на много младежи. Виждам за 6 месеца в тях огромна промяна", допълни той.

По думите му, за да може един човек да управлява, първо трябва да се научи да управлява. "То се придобива в особени условия, които наричаме казарма. Сградите са малък проблем. Наборът годишно е около 60 000 младежи. В днешно време няма как да има казарма само за единия или за другия пол. Така е в Израел. 6 месеца са напълно достатъчно. За да вземем днес в казармата 50 000 младежи - трябва да имаме 10 00 офицери и сержанти - няма откъде да ги вземем", коментира експертът по сигурност.

Всяка държава е създавана за ситуация на война и тя трябва да се подготвя, подчерта гостът.

Гледайте видеото с целия разговор.