Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Партиите стопиха различията, но готова ли е БСП на всичко?

Възможни са компромиси, заявиха проф. Захари Захариев и Борис Ячев

28.04.2023 | 20:28 Редактор: Вяра Димова

Партийни драми без край - има ли полезен ход за държавата? 

"Нещата се развиват добре за бъдещето на българската демокрация. Няма да се даде шанс на онези, които са в последния парламент, да сътворят политически хибрид", заяви политическият анализатор проф. Захари Захариев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му той не може да гарантира нито устойчивост в рамките на държавната политика, нито устойчивост в парламентарен план, нито необходимата демократична представителност от гледна точка на желанията на огромната част от народа.

"Трябва бодро да закачаме с повече оптимизъм, но и с по-сериозна работа по отношение на бъдещето на политическото пространство в България и избирателната система към следващите избори", посочи проф. Захариев.

С всяка среща шансът за формиране на стабилен кабинет все повече се стопява, смята лидерът на "Консервативна България" Борис Ячев

"Разговорът между двете политически групи прилича на разговор между хора, които говорят на различни езици и са седнали да разговарят без преводач. Борисов си има своята игра, която добре владее. Успя да вкара опонентите си в дебат. Налага се в очите на хората като диалогичен прощаващ политически лидер, който е готов да загърби личните отношения. Пролича и политическата неопитност на хората от "Продължаваме промяната", които все повече попадат в капана на безсмислени разговори", допълни той.

Според него идеологическите различия между ГЕРБ, ДПС и БСП в последните три години са се "стопили", отбеляза лидерът на "Консервативна България".

"Това логична коалиция между тези три формации. Разбира се, и с най-малката политическа формация - ИТН", подчерта Ячев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Стопяването на различията говори за тотална загуба на политическа и идеологическа самоличност, на мнение е политическият анализатор.

"Тук е коренът на онази безизходност, в която сме изпаднали. В България имаме тотално руиниране на авторитета и на възможностите на въздействие върху реалната политика на всички официални институции, с изключение на една. Тя е запазила своя престиж и има начело човек, който има верен политически усет - Румен Радев", обясни проф. Захариев.

Ако алтернативният план е да се направи компромис и да се потърси подкрепата на БСП и ДПС - идеологически няма проблем, изрази мнение Ячев.

"БСП е партия, която е готова на всичко. Доставката на оръжия за Украйна не беше проблем и в предната четворна коалиция. С ДПС Борисов има контакти. Проблемът е, че Борисов трябва да поеме лична отговорност за този избор", каза още лидерът на "Консервативна България". 

Гледайте видеото с целия разговор.