"Контролирано изпускане на имена"? ГЕРБ готова да предложи знакови фигури за кабинет

"В момента сме в процес на взимане на политическите решения", заяви Кирил Петков

28.04.2023 | 18:46 Редактор: Михаела Димитрова

"Продължаваме промяната - Демократична България" оповестяват имената на министрите, които биха предложили с втория мандат до вторник. По-рано днес пък се появи списък с предполагаеми кандидат-министри от коалицията на "Промяната", сред които са и лидерите Кирил Петков и Асен Василев. А междувременно в пленарната зала скандалите около Правилника на Народното събрание продължиха.

"Ако бъдещият проектокабинет с втория мандат включва лидерите на коалицията на "Промяната" - Кирил Петков, Асен Василев и Атанас Атанасов, от ГЕРБ-СДС също ще предложат свои знакови лица", подчерта председателят на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов.

"Мисля, че и колегите от "Продължаваме промяната - Демократична България" виждат, че по-подготвен премиер от мен няма, но аз се дръпнах на първия ред, за да дадем шанс да има правителство. И Кирил Петков, и Асен Василев трябва да се дръпнат назад, да се направи един програмен, експертен, на база на програмата, на базата на отговорността кабинет и той да управлява четири години", каза още Борисов.

Той определи изтичането на информацията за проектосъстава на Министерския съвет като “контролирано изпускане на имена”.

От "Продължаваме промяната - Демократична България" обаче подчертаха, че на този етап те не са готови със списъка с лица, които да предложат. А твърденията в публичното пространство определиха като "слухове".

"До следващия вторник всякакви имена, които чуете, са само слухове. В момента сме в процес на взимане на политическите решения с всичките органи на нашата партия и в нашата коалиция. Този процес няма да свърши до следващия вторник. Дотогава няма да се занимаваме с никакви слухове, с никакви имена и няма да се съобразяваме с чужди графици", заяви Кирил Петков.

Условието, поставено на масата от ГЕРБ-СДС, обаче, беше това да се случи до неделя. Двете политически сили продължават работа и по обща управленска програма, а срещи помежду им се състояха и през целия последен работен ден от седмицата.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR