Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Политолог: Избори през август ще са риск, има шанс за правителство

Правителство на ГЕРБ без подкрепа на ПП-ДБ, означава партията на Борисов да падне в плен на ДПС, смята Светослав Живков

21.04.2023 | 21:16 Редактор: Юлиан Христов

Има вероятност за предсрочни избори, но все пак има и някои положителни тенденции и шансове за съставяне на правителство. Това мнение изрази политологът доц. Светослав Живков в предаването "Денят ON AIR".

По думите му основните играчи са снижили острия тон и сравнително безпроблемно се е стигнало до избор на председател на парламента. 

"Твърде амбициозна е законодателната програма, но в някаква степен самите партии се опитаха да си дадат време и отсрочка, за този по-важен въпрос - какво правим с управлението. Ако парламентът не излъчи правителство, тази законодателна програма увисва във въздуха", обясни политологът.

Живков каза, че все пак, колкото и положителни сигнали да има са съставяне на правителство, това не може да не минава без някакви договорки и най-вероятно до открита коалиция няма да се стигне. По думите му вариантът за правителство на малцинството не е работещ, но "дори такова правителство би било изход от патовата ситуация със служебните правителства". 

Политологът е на мнение, че и ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ биха платили висока цена, ако направят компромис кой кого да подкрепи. 

"Избори през август ще са абсолютно рисковани, което ще засили отново ролята на твърдите ядра, на корпоративния вот", обясни Живков.

В студиото на Bulgaria ON AIR той допълни, че електоратът на "Продължаваме промяната" няма "да накаже формацията, ако тя се включи в управлението" и даде пример с правителството на Кирил Петков, което имаше подкрепата на БСП. 

Според него правителство с мандат на ГЕРБ, но без подкрепата на "Продължаваме промяната", би означавало партията на Бойко Борисов "да падне в плен на ДПС". "Борисов си дава сметка, че такава колаборация ще доведе до сериозни щети", допълни политологът.  

Доц. Светослав Живков прогнозира, че при евентуални предсрочни избори е твърде възможно и двете водещи формации да претърпят загуби, което пък ще увеличи антисистемния вот за "Възраждане". 

"Продължавам да с надявам, че има шанс за сформиране на правителство. Друг въпрос е колко време ще просъществува то", обясни Живков.

Гледайте целия разговор във видеото.