Все по-мътно изглежда бъдещ редовен кабинет: Консултациите при Радев свършиха

Костадин Костадинов поиска третия мандат за съставяне на правителство

21.04.2023 | 19:37 Редактор: Елеонора Танева

Без ясни признаци за компромиси и съставяне на правителство приключи втория и последен кръг консултации на партиите с президента. Днес на среща с държавния глава бяха "Възраждане", ДПС, БСП и "Има такъв Народ".

С все по-високия изборен резултат парламентарната тежест на "Възраждане" се увеличава. С нея обаче и отговорността на партията. Така президентът Румен Радев посрещна третата парламентарна група в 49-ото Народно събрание. Партията от своя страна заяви готовност за управление.

 

"Заявихте, че ще бъдете опозиция, но знаете, че опозицията също има важна роля в политическия процес. Ситуацията изисква всяка да дадете своя принос за решаване на проблемите на страната", каза Радев в началото на срещата.

"Ние никога не сме заявявали, че ще бъдем опозиция, ние сме готови да управляваме, готови сме със състав на кабинет", отговори му Костадин Костадинов.

Лидерът на "Възраждане" поиска третия мандат за редовен кабинет. Основният приоритет, освен бюджета, е влизането на България в Еврозоната, според Радев, което се явява препъни камъкът между "Възраждане" и първите две политически сили. Костадинов отбеляза, че от срещите на ГЕРБ-СДС с ПП-ДБ до този момент има само намерения, но не и реални действия по законодателството. 

Час по-късно с  баклава по случай Рамазан Байрам пък лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ застана пред държавния глава.  

Държавният глава му припомни, че все пак имат общи приоритети с първите две сили.

"Оформя се едно мнозинство от първите две политически сили, но до някаква степен направихме оценка на подхода и начина на оформяне на това мнозинство? Не за нещо друго, а заради подхода, липсата на диалог, нас ни поставя в естественото ни място на опозиция, след като не участваме в разговорите", каза Мустафа Карадайъ.

А от БСП бяха категорични - няма да подкрепят първия мандат, но са готови за разговори с ПП-ДБ, ако се стигне до втория. 

"Възраждане", ДПС и БСП са на мнение, че правителство на малцинството няма да е устойчиво, каквито заявки правят от коалицията на промяната.  От ИТН не заеха страна,  но заявиха, че и те са готови със състав на правителство, ако получат третата папка. 

"Пред очите Ви се съставя мнозинство от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, те могат да сформират правителство, но това, ако се доведе до успешен край, ние сме опозиция", категоричен беше Тошко Йорданов.

Според ИТН внасянето на проектобюджет ще доведе до "сватбарско наддаване".

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.