Нинова и Радев спориха за бюджета, тя постави 4 приоритета пред държавата

"Има редица важни закони, неприети още от предишни парламенти", заяви държавният глава

21.04.2023 | 13:59 Редактор: Искра Ангелова

След една предизвикателна и оспорвана кампания БСП успя да съхрани своето присъствие и влияние в българския парламент. Това беше много важно, защото точно днес страната ни има нужда в парламента да има партия с богат парламентарен опит. И най-вече с готовност да търсят диалога, както и компромисите. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към представителите на БСП по време на консултациите за съставяне на правителство.

"Неотложните задачи пред нашия парламент са много. Първата от тях е изграждане на консенсус и приоритети, около които може да търсим сформиране на управленско мнозинство, а от него и излъчване на устойчиво правителство с ясни приоритети и дългосрочни цели. Не по-малко важно обаче е и законодателната дейност. Има редица важни закони, неприети още от предишни парламенти, които до голяма степен определят бъдещето развитие на България и които чакат своето приемане в този парламент", допълни Радев.

Той е категоричен, че това е пътят, ако искаме да имаме стабилно европейско бъдеще.

"Голямата задача пред парламента е приемането на Закона за държавния бюджет. Една област, в която БСП вече заяви своите приоритети и бих желал да чуя виждането на вашата партия по тези важни за българския парламент и страната ни въпроси. Как виждате успешната формула за съставяне на правителство в тази сложна политическа ситуация, докъде виждате компромиса, има ли разговори с другите партии. Със законите излязоха вече първите политически сили - кои от тях сте склонни да подкрепите и как виждате параметрите в бюджета? Как виждате отстояването на покупателната способност на хората в инфлацията, но и осигуряването на дългосрочната стабилност на страната", заяви държавният глава.

"За нас има 4 важни и спешни въпроса за решаване в парламента. Първият е абсолютно приоритетен за коалиция "БСП за България" - борба с инфлацията, увеличаване на доходите, борба с бедността и нарастващите неравенства, нарастването на цените. Вторият приоритет за законите по ПВУ, третият е съдебна форма, която да доведе най-накрая до справедливост, а четвъртият - усилията ни за приемането на България в Шенген", поясни лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя подчерта, че тези теми са възможни единствено чрез приемането на бюджет.

"Законите по Плана за възстановяване и устойчивост биха променили приходната част в бюджета. Социалната програма, на която ние държим, би увеличила разходите. Така че каквото и да говорим - първото е въпросът за бюджета. Беше грешка, че миналата година не внесохте бюджет и не го приехте. Сигурна съм, че и вие го отчитате за себе си като такава, защото сега щяхме да имаме спокойствие - и вие, и служебният кабинет, и ние в парламента, обществото, държавата. Но това е минало", допълни Нинова.

По думите ѝ има две решения за бюджета: Едното е да се формира трайно мнозинство, редовно правителство, то да си направи бюджет, да си управлява политиките в него и да го изпълнява. Това би бил по-лесният път. Ако това не се случи, ние очакваме служебният кабинет да внесе бюджет. Тук е големият въпрос - какъв ще бъде той. Ние нямаме информация какво сте заложили, защото чухме в последния месец различни анонси - от това, че държавата е пред фалит, до това, че може да се слезе до дефицит под 3%.

Нинова отсече, че БСП няма да подкрепи предложение за увеличаване на данъци, замразяване на доходи, отнемане на социални придобивки и на икономически стимули на малкия и средния бизнес.

"Не е приемлив спешен 3% дефицит за влизане в Еврозоната. Българските домакинства и семейства не сме готови за влизане в Еврозоната. Това изкуствено потискане на дефицита би довело до рязане на разходи - социални, здравеопазване, образование. В последните години най-богатите държави в Европа поддържат дефицит по-висок от 3% - Белгия - 4,3%, Италия - 8%, Франция - 4,7%, Испания - 4,8%, Гърция - 7,5%", добави още лидерът на БСП.

"Формиралото се мнозинство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се обединиха около един списък от закони по ПВУ. Да, някои от тях вече сме ги работили, ще подкрепим, някои от тях няма да подкрепим. Това, което ни тревожи, е, че това представлява списък от заглавия, по някои закони няма никакво съдържание, те тепърва трябва да се пишат, което изисква време. Когато се стигне до детайлите в съдържанието, формиралото се мнозинство около заглавията ще има различни мнения. Още повече, че тези закони нямат никаква финансова обосновка", възмути се тя.

И отново подчерта, че има текст от Закона за домашното насилие, който от партията няма да подкрепят.

"Ние виждаме текст за джендър идеологията при децата - това няма да го подкрепим. Изчистихме този текст и го внесохме вчера. Имаме и предложение, ако обмисляте да внасяте бюджета - минималната работна заплата, която стана 50% от средната, благодарение на "БСП за България", да влезе в сила от 1 юли. 500 000 души изнемогват на минималната работа заплата и ще бъде трудно да изчакат началото на 2024 година", посочи Нинова.

А от партията дават заявка няма да допуснат финансов срив в страната.

"Изненадващо първите две партии успяха да се съберат. Нашето решение е, когато бъдем или ако сме поканени от някой от мандатоносителите, ще проведем бързо вътрешнопартийно допитване. За нашата партия това не е ново. Политическата нестабилност води до задълбочаване на икономическата криза, социалните проблеми, инфлация. В момента предизвикателството е пред първата сила - ГЕРБ, ще изчакаме да видим какво ще предложат", заяви лидерът на левицата.

Радев пък отговори, че е спорен моментът защо служебното правителство не е внесло бюджет в края на миналата година.

"Ако бюджетът беше внесен и всички тези 10 млрд., в момента дефицитът щеше да бъде много по-висок от тези държави, които вие изброихте. С бюджета проблемът е много сложен, от една страна трябва да се мисли за инфлацията, социалната защита, това е приоритет, но трябва да се мисли и за дългосрочната финансова стабилност на страната. Крайното решение за бюджета ще бъде на българските партии в парламента", коментира още президентът и защити служебните си министри, като подчерта, че е трябвало да овладеят кризите и да напишат закони по ПВУ, които предишното правителство не е подготвило.

"Били сме в кампания, за да гарантираме сигурност и работещ парламент на хората. Ваша е отговорността за мандатите, наша пък е отговорността ние да оползотворим времето в приемане на закони, полезни за България", обоснова се Нинова.