Радев към ПП-ДБ: Докъде ще стигнете с политическия компромис. Петков: Без подкрепа за ГЕРБ-СДС

"Чух упреци от членове на вашата коалиция, че аз бързам с мандатите", заяви държавният глава

20.04.2023 | 17:25 Редактор: Искра Ангелова

Първо искам да ви поздравя с изборния резултат в един сложен изборен процес. Напълно осъзнавам, че второто място е изпитание за вашите политически принципи, защото и вашата силна заявка за присъствие в политиката е алтернатива на стар управленски модел. А днес вие влизате в разговори и общи действия с победители от ГЕРБ. Важно е за българската общественост да знае докъде можете да стигнете с този политически компромис в най-важната задача на този парламент - съставяне на редовно правителство възможно най-скоро, което всичко очакваме. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към втората сила ПП-ДБ по време на консултациите за съставяне на правителство.

На "Дондуков" 2 влязоха акад. Николай Денков, Кирил Петков, Асен Василев, Калина Константинова, Христо Иванов, Владислав Панев и Надежда Йорданова.

"Важно е да чуем вашата формула за съставяне на правителство с първия мандат. Ако това не се случи - как виждате тази формула, когато мандатът дойде във вас, като търсене на широка подкрепа, или правителство на малцинството, или някаква друга формула, по която работите", допълни държавният глава.

Той подчерта, че другата важна задача е законодателната дейност.

"Вие, като втора политическа сила, с много малка разлика от първата, имате сериозна парламентарна тежест при определянето в дневния ред на Народното събрание. Всеки ден бройката на внесените закони расте. Това, което трябва да направим в спешен порядък, освен приемането на държавния бюджет, е да приемем законите, които ще допринесат за нашата национална интеграция, Шенген, ПВУ, Еврозоната. Факторът време е много важен, защото задачите пред този парламент са наистина сложни, те са многопластови, насадени проблеми от несвършена работа на няколко предишни парламента, но искат решаване", категоричен бе Румен Радев.

"Чух упреци от членове на вашата коалиция, че аз бързам с мандатите, по този начин възпрепятствам работата на 49-ото Народно събрание и искам да отведа страната бързо към следващите избори през месец юли. Вие кога виждате подходящото време за връчването на първия мандат, ако той не сполучи, оттам нататък за втория и т.н. до третия, но между втория и третия няма времеви толеранс", поясни президентът.

"Вие очертахте доста добре дилемите, които са пред нас. Но първото нещо, което искам да заявя, е, че ние слагаме ясен стандарт в българската политика - това, което обещаваме и говорим преди изборите, това да бъдат нашите действия и след изборите. В този смисъл ние очертахме основните приоритети, които и вие споделихте, всички българи ги осъзнаваме - липсата на справедливост. Време е да направим реформата в правосъдната система, чрез която всички ние осъзнаваме, че без нея България не може да бъде една нормална европейска държава", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" - Кирил Петков.

По думите му огромен приоритет ще бъде възможността да се разследвания главният прокурор: "Да няма човек, който да е над закона и недосегаем. Антикорупционната комисия - закон, който отдавна се говори, време е да бъде реализиран. Шенген - би било огромен срам, ако бъдем разделени от Румъния и българите бъдат сложени като "втора категория" европейци. Това е недопустимо."

"Еврозоната - знаем, че ако искаме България да отиде напред с по-ниски лихви, с шансовете нашата банкова система да бъде наистина стабилна, ние трябва да го направим. Тези приоритети сме ги сложили на първо място в нашата програма и нашите действия, но трябва и да се каже ясно - с нашия политически съвет на нашата коалиция - ПП-ДБ, че в първия мандат ние не можем да направим своята подкрепа. И е заради стандарта, за който говорим - да правим това, което казваме", допълни Петков.

"Радвам се, че около година по-късно и два цикъла избори - в крайна сметка стигаме до законодателната програма и законодателните приоритети на последния редовен кабинет. Законите, които бяха заложени в ПВУ, вече има убеденост в обществото, в политическите сили, в президентството. Надявам се, че трябва да бъдат приети. Залагането на нов начин на управление на публичните финанси - видяха се резултатите миналата година, с 3% дефицит, вече има разбиране в българското общество и партии, че публичните финанси трябва да се управляват по начин, по който парите да стигат до всички български граждани и фирми, а не до избрани граждани и фирми", добави Асен Василев от ПП-ДБ.

Той припомни, че има и граници, които не могат да бъдат прекрачени: "Това беше ясно заявено и от двете партии в предизборните кампании. И потвърдено след изборите. Тези граници са, че няма как в изпълнителната власт ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да работят заедно, тоест ние да подкрепим първия мандат, или да има правителство, подкрепено от нас, с участието на политическа партия ГЕРБ."

"Нашата коалиция е единна - ние можем да поемем отговорност за управлението на страната и да предложим вариант само с втория мандат, но това не ни пречи да работим с нашите опоненти по конкретни задачи. И времето, и консултациите трябва да имат добавена стойност", потвърди съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Старта на това Народно събрание постигна няколко цели едновременно - не само че стартира работата с избор на председател и възможността да се актуализира правилникът, оттам да тръгне работата на комисиите, но също така и поставянето на правилния дневен ред на НС. Това, което много ни притесняваше - да не тръгне в грешка посока и да се занимаваме с грешни законопроекти. Ние имаме нужда от 3 месеца, за да постигнем поставените цели", каза депутатът от ПП-ДБ акад. Николай Денков.

Румен Радев също е съгласен с призива служебното правителство да внесе бюджет, "защото няма време и гаранция кога ще има редовно правителство".


3
0 rate up comment rate down comment 0
Веселин
преди 1 година
Няма да стигнем далеч с тези... "управници" Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Десо Бесо
преди 1 година
Много ми е смешна тази коалицийка между ПП и ДБ, голямо недоразумение е. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Кико
преди 1 година