Радев към ГЕРБ-СДС: Имате ли резервен план, ако ПП-ДБ не ви подкрепят?

Ще бъдем търпеливи и ще направим всичко възможно за работещ кабинет, заяви Бойко Борисов

20.04.2023 | 15:19 Редактор: Елеонора Танева

Започнаха консултациите на президента Румен Радев с първата политическа сила ГЕРБ-СДС.

"Явно с тази изборна победа възложиха на вас огромна отговорност. Първата политическа сила носи най-голямата отговорност за съставяне на правителство - възможно най-бързо в условията на война и на криза. Като водеща политическа формация имате водеща роля за решаването на неотложни задачи, които бяха отлагани в няколко парламента - приемането на внесените от служебното правителство важни закони - за Плана за възстановяване, Шенген, Еврозоната, приемането на Закона за държавния бюджет", заяви Радев в началото на срещата.

Президентът пожела успех в намерението на ГЕРБ-СДС да не се пипат разходите, данъците, и да има 3% дефицит в планирания бюджет.

"Ако не се състави правителство, големият въпрос е какво правим с бюджета и законите, факторът време е много важен. Добре е да знаем какви са вашите виждания, колко време е необходимо за водене на преговори с вашите доскорошни най-отявлени антагонисти. Имате ли резервен план, колко време е необходимо за приемането на държавен бюджет в двата варианта - ако се състави правителство или ако не се състави", попита Радев. 

"Сроковете на удължителния закон за бюджета изтичат до средата на юни", напомни президентът и допълни, че ако не бъде съставен редовен кабинет, това означава, че до края на април служебното правителство трябва да внесе проект на бюджет. Служебното правителство се е ангажирало да подготви и внесе скоро оставащите малко на брой законопроекти, свързани с отпускането на средства по ПВУ, както и важни промени в Закона за енергетиката.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори, че ще бъдат търпеливи и ще направят всичко възможно за работещ кабинет.

"Нито ще е стабилно, нито ще е дългосрочно, нито ще даде перспективи пред България. Няма да оставим държавата да влезе във финансов колапс, ще се опитаме да сме отговорни, полагаме усилия, търпеливи сме. Грехота е това да бъде проиграно само, защото ще се изгуби някой и друг избирател. Ако България е над всичко има шанс да направим нещо стабилно", убеден е Борисов.

"Приоритетно ще разгледаме законите, внесени от МС, които касаят Плана за възстановяване и устойчивост, Еврозона, Шенген, както и двата закона, които са част от Плана и касаят реформа в правосъдната система", добви Десислава Атансова.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Сериозно ли?
преди 1 година
Какво като ще загубят "някои и друг избирател", то това да не е важно. Избирателите са стока на килограм, пък и нищо не избират....... Сигнализирай за неуместен коментар