Остри реакции в пленарната зала: ДПС, "Възраждане" и БСП не подкрепиха Желязков

ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" влязоха в пленарната зала с решение за ротационен принцип на председателство

19.04.2023 | 18:40 Редактор: Михаела Димитрова

Днешният избор за председател на Народното събрание предизвика остри реакции от групите на ДПС, "Възраждане" и БСП. Имаше и твърдения, че в парламента вече има коалиция между двете най-големи групи.

Седмица след старта на 49-ото Народно събрание, ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" влязоха в пленарната зала с решение - ротационен принцип на председателство срещу първите две политически сили и една категорична номинация - Росен Желязков.

"Даваме си сметка, че този ангажимент е израз на добронамерен тон между двете политически групи, разчитаме, че би се спазвал в бъдеще както от страна на ГЕРБ-СДС, така и от "Продължаваме промяната - Демократична България", обясни Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

След 3 месеца начело на парламента би трябвало да застане кандидат на "Продължаваме промяната - Демократична България". Въпреки заявките за добър политически тон, напрежението в залата се изостри още след представянето на кандидатурата. Причината - някои от парламентарните групи видяха в обединението на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" около председател и общи политики заявка за съвместно правителство.

"Да, намерихте начин да заобиколите Конституцията, и да бъде председател на ротационен принцип. Честито на Никола Минчев, ще бъде председател по време на лятната ваканция", коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя направи препратка към миналото 48-мо Народно събрание, когато изборът на председател на парламента отне 3 дни. Тогава, след разговори между ГЕРБ, ДПС и БСП бе взето решение начело да застане най-възрастният депутат Вежди Рашидов.

"Изляхте тонове помия върху БСП. Един представител на "Продължаваме промяната - Демократична България", който напусна групата на БСП и сега каза: "По-скоро ще ми изсъхне ръката, отколкото да гласувам за ГЕРБ", друг представител от ГЕРБ каза: "По-скоро бих си отрязал ръката, отколкото да подкрепим "Продължаваме промяната", коалиция на джентълмени с по една ръка?, попита Нинова.

"Говорейки за мнозинства, казвайки ги като човек, който беше от част от ръководството на БСП, тогава идеята, г-жо Нинова, беше с третия мандат на Стефан Янев да се прави кабинет с ГЕРБ и ДПС, това беше вашата идея, това беше вашето желание и не е тайна за никого. Не знам какво стана с референдума за джендърите, дали събрахте необходимите подписи, не знам дали има 50 разновидности на пола, но знам, че г-жа Нинова има 50 нюанса на морала", отвърна депутатът Явор Божанков.

"До този момент това, което чувам, можем да го определим като по-тийнейджърски модел "ГЕРБ", коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Въпреки гласовете въздържал се на "Възраждане", ДПС и БСП, Росен Желязков оглави парламента. Народното събрание ще има и шест заместник-председатели – по един от всяка партия. 

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR