Заражда ли се нова коалиция? Нинова: Прегърнахте се с тези, които вкарахте в ареста

"Г-жа Нинова има 50 нюанса на морала", каза Явор Божанков

19.04.2023 | 14:00 Редактор: Михаела Димитрова

Росен Желязков седна на председателското място на 49-ото НС със 136 гласа "за". ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и "Има такъв народ" подкрепиха кандидатурата му.

Против бяха ДПС, БСП и "Възраждане". А изборът и очакваната лидерска среща между двете най-големи парламентарни групи създаде и хипотеза за нова коалиция в парламента.

"Постигнахме това споразумение между двете парламентарни групи, които ще подкрепят тази номинация с изискването, ако 49-ото НС има по-дълъг живот от три месеца, заедно с кандидатурата на председателя на българския парламент, да има ротация и на кандидатурата на председателя на Комисията по правни въпроси, който ще бъде излъчен от "Продължаваме промяната - Демократична България", обясни Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

Въпреки че двете политически сили си стиснаха ръцете във вторник за обща кандидатура, днес това стана повод за напрежение в пленарната зала. От "Възраждане" заявиха, че по този начин "Продължаваме промяната - Демократична България" изневерява на своята "Анти-ГЕРБ" политика, а лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че решението председателят на НС да се избира на ротационен принцип, след което да застане човек от "Продължаваме промяната - Демократична България" е "противоконституционно".

Скандал възникна и между нея и бившия депутат от БСП и настоящ народен представител от "Продължаваме промяната - Демократична България" Явор Божанков.

"Вие дадохте на крилете на протеста, оглавихте го, употребихте го и сега се прегърнахте с тези, които вкарахте в затвора, дайте обяснение на българския народ какво правите. Ние няма да подкрепим предложението за Росен Желязков, унижавате парламента със заобикалящо Конституцията предложение", каза Нинова от трибуната на Народното събрание. 

"Говорейки за мнозинства, казвайки ги като човек, който беше от част от ръководството на БСП, тогава идеята г-жо Нинова, беше с третия мандат на Стефан Янев да се прави кабинет с ГЕРБ и ДПС, това беше вашата идея, това беше вашето желание и не е тайна за никого. Не знам какво стана с референдума за джендърите, дали събрахте необходимите подписи, не знам дали има 50 разновидности на пола, но знам, че г-жа Нинова има 50 нюанса на морала", отвърна депутатът Явор Божанков.