Запален рокаджия и юрист: Кой е новият шеф на НС Росен Желязков?

Със 136 гласа Росен Желязков беше избран за председател на 49-я парламент

19.04.2023 | 13:35 Редактор: Михаела Димитрова

След няколкодневни преговори между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната- Демократична България" се стигна до консенсусното решение за председател на 49-ото Народно събрание да бъде избран Росен Желязков, но с условие за ротация на 3 месеца.

Така със 136 гласа “за” Росен Желязков беше избран за председател на 49-я парламент.

"Всички ние осъзнаваме отговорността и тази отговорност са очакванията на обществото за сигурност, справедливост, за стабилност”, каза Желязков в кулоарите на парламента.

Той трябваше да оглави и 48-ото НС, но след 3-дневен изборен председателски маратон това не се случи и остана заместник-председател.

Преди да влезе в Народното събрание, Желязков беше министър на транспорта от 2018 година. Ръководил е Комисията за регулиране на съобщенията, бил е секретар на Столичната община и главен секретар на Министерския съвет в първия кабинет на ГЕРБ - пост, който напуска след предсрочните избори през 2013.

В същата година Росен Желязков сяда на подсъдимата скамейка заради аферата "Костинброд". Обвинен е в престъпление по служба, защото не е осъществил контрол при отпечатването на бюлетините за предсрочните избори. Тогава той е главен секретар на служебния кабинет на Марин Райков.

Години по-късно Желязков е оправдан. Освен в правото, бъдещият председател на парламента е силен и в музиката. Росен Желязков е запален рокаджия и участва в музикален клип с мъжа на Есил Дюран – Борис Павлов. Песента се казва “Защо ме обичаш?”. В нея Желязков е един от вокалистите. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)