Желязков: Изборите за това НС приключиха днес, отпушваме политическия процес

Първите законопроекти, които ще гледаме, са тези, по които имаме разбирателство, посочи председателят на парламента

19.04.2023 | 14:30 Редактор: Михаела Димитрова

Приоритетите са ясни. Първите законопроекти, които ще гледаме, са тези, по които имаме разбирателство. Това са за домашното насилие, КПКОНПИ, НПК, законопроектите по Плана за възстановяване и устойчивост. Това каза пред журналисти в парламента избраният за председател на 49-ото Народно събрание - Росен Желязков.

Според него по тях няма да има тежка политическа дискусия и препирни, защото знаят, че очакванията на хората са да преодолеят "този стигматизиран през последните месеци диалог именно в посока на решаването на тези въпроси, които вълнуват обществото, и действия по сформиране на кабинет, който би могъл да реши тежки проблеми".

"Мисля, че с днешното гласуване и с избора на председател приключи процесът по следизборната кампания, тоест изборите за това Народно събрание приключиха днес", каза още Желязков, като сподели, че се надява да не се влиза в нова предизборна риторика.

По думите му важното е, че "се отпушва политическият процес, от една страна, от друга страна - започва и конституционната процедура."

"Това е важно, защото без избран председател, респективно без формирани парламентарни групи, дори да иска, това НС не би могло да се разпусне", уточни Желязков и изрази надежда разговорите, които вървят между парламентарните групи, да бъде конструктивен.

На въпрос, свързан с разпределението на комисиите, Желязков отговори с "нека да оставим това на парламентарните групи, има си парламентарни практики, които са традиционни", предаде БТА.

"Мисля, че трябва да се спазва и принципът на експертността, който беше заложен и в миналото Народно събрание", каза още той.