Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Политолози: В НС кипи безсмислен труд, невъзможен е кабинет между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС

Коментар на доц. Милен Любенов, Любомир Стефанов и Георги Киряков

19.04.2023 | 20:31 Редактор: Петя Кръстева

49-ото НС успя да си избере председател. Шеф на парламента стана Росен Желязков, който беше подкрепен от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ИТН. 

Трудно е да се каже дали ще бъде сформиран кабинет, но е ясно, че има развитие с оглед на консултациите, които текат цяла седмица между най-големи политически сили. Търси се удобна формула, която да бъде поднесена на избирателите на политическите партии, така че да не претърпят сериозни електорални щети. Това заяви политологът доц. Милен Любенов в ефира на "Денят ON AIR".

По думите на политолога Любомир Стефанов ПП-ДБ няма да подкрепят правителството на ГЕРБ-СДС, нито ще участват в такова.

"Прогресът в отношенията им трябва произведе няколко неща - работещ парламент и придвижване на законодателна промяна. Самото съществуване на "Продължаваме промяната" е антипод на ГЕРБ", смята той. 

Според политолога Георги Киряков президентът Румен Радев ясно е показал, че този път няма да бави раздаването на мандатите и е възможно ГЕРБ-СДС да получи първия още в понеделник. 

"Това поставя сериозна задача през оформящото се мнозинство бързо да води преговори и да даде сигнал на избирателите си дали ще иска редовен кабинет, или не", констатира той. 

Доц. Любенов в на мнение, че "в идеята за ротационно председателство няма политическа логика".

"Вариантите за съставяне на правителство са - кабинет на малцинството с падащ кворум при гласуване в пленарна залата, с втория мандат на ПП-ДБ и с подкрепата на ГЕРБ или такъв на "хартиената коалиция", поясни гостът. 

Той изрази становището си, че не може да има стабилно правителство между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. 

"Стратегията на ГЕРБ-СДС ще бъде управлението да се развие така, че да предизвика предсрочни парламентарни избори в удобен момент", прогнозира политологът.

Стефанов допълни, че в парламента "кипи безсмислен труд и колективна безотговорност"

"Ако ПП-ДБ измислят как да дадат възможност на ГЕРБ да се изчистят - прекрасно. Ако ли не, тогава трябва да си поделят вината", каза той.

Пред Bulgaria ON AIR тримата коментираха и спора относно това кой следва на внесе Бюджет 2023.

"Ако президентът забърза връчването на мандатите, тогава може да се изпадне в една критична ситуация по отношение на бюджета", изтъкна доц. Любенов.

Гледайте целия разговор във видеото.