ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ искат преизчисляване на пенсиите и запазване на нивата на данъците

Бойко Борисов отново подаде ръка за съвместно управление

19.04.2023 | 18:57 Редактор: Петя Кръстева

Президентът започва консултациите с парламентарните групи утре следобед. Първи ще са ГЕРБ-СДС, а след тях - "Продължаваме промяната - Демократична България". Междувременно днес продължиха срещите между първите на изборите и останалите партии. 

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ си стиснаха ръцете относно бюджетната рамка. В проекта се предвижда 3% бюджетен дефицит, запазване на размера на данъците, продължаването по пътя към Еврозоната и изчисляване на пенсиите по швейцарското правило. 

Основното различие, което двете политически сили имат, е по отношение на това кой трябва да внесе бюджета - от коалицията на ПП-ДБ настояват служебното правителство да внесе проекта възможно най-скоро. От ГЕРБ обаче се надяват да сформират правителство, което само да изготви рамката. 

"Призоваваме да се внесе максимално бързо. Осъзнаваме, че ако се стигне до средата на юли без бюджет, ще има значително затруднение във финансовата система на страната", смята Асен Василев. 

Според Томислав Дончев обаче най-добрият вариант е да има редовно правителство, което да внесе бюджета и да изпълнява политиките на редовното правителство. 

Въпреки че от коалицията ПП-ДБ до този момент категорично отказват подкрепа за първия мандат, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново подаде ръка за съвместно управление с тях. 

"Най-лесно е да кажеш "не", затова продължаваме търпеливо да действаме. Няма да сме на избори, ако те подкрепят нашия мандат. С всеки изминал ден виждаме, че ако намерим решение, това ще е най-доброто за България", коментира лидерът на ГЕРБ, като допълни, че партията ще подкрепи закона за разследване на главния прокурор. 

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Надявам се Ицко и компания да не извъртят поредното си номерче Сигнализирай за неуместен коментар