Радев е готов на компромис и дава отсрочка. Борисов: За 10 минути мога да напиша състав на кабинет

Президентът започна консултациите

20.04.2023 | 18:35 Редактор: Искра Ангелова

Президентът започна консултациите с парламентарните формации за възможностите да се състави правителство в новия парламент. Преди връчването на първия мандат, държавният глава прие представителите на ГЕРБ-СДС, а след тях и на "Продължаваме промяната - Демократична България".

Няколко дни отсрочка до връчването на първия мандат - на този компромис е готов президентът Румен Радев, за да могат от ГЕРБ-СДС да преговарят с партиите за съставяне на кабинет.

"Имате водеща роля за решаване на неотложни въпроси в 49-ото НС, които бяха отлагани в няколко парламента, свързани с Шенген, Еврозоната, ПВУ и приемането на държавния бюджет. Вчера чух за бюджет, в който ще има 3% дефицит, няма да се пипат разходите и данъците", заяви Радев.

От най-голямата политическа сила се ангажираха до седмица бъдат конструирани основните органи на парламента.

"До края на следващата седмица ще са готови и съставите на комисии. При най-бързи темпове на работа ще започнат или в края на следващата седмица, или след първи май. Приоритет са законите, които в разговорите с ПП-ДБ записахме като важни не само за нас, но и за държавата", поясни Десислава Атанасова.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че съставът на кабинета е готов. А от ГЕРБ-СДС са съгласни в него да влязат и настоящи служебни министри, а за премиер коалицията може да предложи експерт и човек от формацията.

"Половината ми депутати в парламента са министри. Така че за 10 минути мога да напиша състав на кабинет. Но няма аз да съм предложението за премиер. Три пъти съм бил - както се казва: три пъти за щастие", подчерта лидерът на ГЕРБ.

В късния следобед на "Дондуков" 2 дойдоха и от ПП-ДБ, а Радев потърси отговори - какви компромиси са готови да направят в името на правителство, и приоритетите им в законодателството.

"Факторът време е много важен и има натрупана работа от други парламенти", заяви държавният глава.

От ПП-ДБ още веднъж потвърдиха позицията и пред президента.

"Чух упреци от членове на вашата коалиция, че аз бързам с мандатите, по този начин възпрепятствам работата на 49-ото Народно събрание и искам да отведа страната бързо към следващите избори през месец юли. Вие кога виждате подходящото време за връчването на първия мандат, ако той не сполучи, оттам нататък за втория и т.н. до третия, но между втория и третия няма времеви толеранс", коментира още президентът.

"Нашата коалиция заяви ясно, че няма да подкрепи първия мандат. Правителство ще има в втория мандат", категоричен бе Кирил Петков.

От формацията завиха няма да подкрепят първия мандат на герб, но могат да предложат кабинет ако втората папка отиде при тях.

"Ние и ГЕРБ-СДС сме опоненти, но законите ще бъдат приети. Все пак има и ясни граници", добави Асен Василев.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.


1
1 rate up comment rate down comment 0
универсални бойци
преди 1 година
В ГЕРБ всички са изявени експерти - които и да сложи за министри, знаем резултата! Финансов министър отива на здравното министерство, на образованието -счетоводител. Важното е да се пълни чекмеджето и съдебната власт да е под контрол! Сигнализирай за неуместен коментар