"Детинска игра, която е абсурдна за политици". Правителство ще има, но на каква цена?

Очакванията на Валерия Велева и Цветанка Андреева за развитието на политическата ситуация

21.04.2023 | 20:15 Редактор: Юлиан Христов

Държавата е заложник на "политическа инфантилност", но сега шансът за съставяне на правителство е най-голям. Около това мнение се обединиха журналистът Велерия Велева и политологът Цветанка Андреева в предаването "Денят ON AIR".

"Докато не приключи цялата конституционна процедура, шанс за кабинет има", смята Валерия Велева. Според нея партиите трябва да надмогнат тяснопартийните си интереси и междуличностните си противоречия. 

По думите ѝ има развитие в позицията на ГЕРБ по отношение на съставяне на правителство и то е, че Борисов допуска ГЕРБ да подкрепи правителство с "Продължаваме промяната". 

"Много е важно в момента кой ще покаже лидерство. Виждаме, че Борисов успява да влезе точно в тази роля. Той търси всякакви варианти за правителство, включително и такива, които мислим, че биха довели до имиджова щета за партията. От друга страна, виждаме един безсмислен инат", обясни журналистът. 

Велева определи поведението на "Продължаваме промяната" като "детинска игра, която е абсурдна за политици, които водят със себе си толкова хора и от които зависи в момента съдбата на страната".

Според нея това е единствената партия в парламента, която отказва да се консолидира с останалите партии.  

"Съдебната реформа не може да бъде фокусирана само върху личността на един човек и не може да правим закон само за един човек. Битовата престъпност се увеличава, има концентрация на наркотрафика", обясни Велева.

По думите ѝ предложенията за контрол над главния прокурор не са изяснени в детайли. "Кой ще го контролира, как ще бъде контролира - всичко това изисква промяна на Конституцията. Те не могат да се договорят за правителство, а очакват да се договорят за конституционно мнозинство", допълни Велева.

Журналистът коментира, че в партията на Петков и Василев не знаят как да отговорят на тези критики, "защото политическият им багаж е твърде малък". 

Тя смята, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е прав, че всички трябва да "извадят каруцата". 

"Ние трябва с нашите грешки, с вашите грешки, с грешките на всички политици, да ги преодолеем... И срещу тях са застанали двама души, които не могат да проумеят, които в политическото си развитие са на 7-годишни деца - те са се запънали и не си дават играчките. Двама души в момента са запушили държавата и това е много страшно", допълни тя пред Bulgaria ON AIR, визирайки Асен Василев и Кирил Петков.

Според нея резервният вариант на ГЕРБ за правителство е с останалите четири партии в парламента, които биха участвали в едно ново управление.

"Това е последният вариант преди държавата да се срути или да отиде на едни следващи избори, на които можем да гарантираме, че "Възраждане" ще бъде втора политическа сила, ГЕРБ ще качат резултат, а ПП ще паднат и отново ще сме в подобна ситуация", смята Велева.

Политологът Цветанка Андреева изрази мнение, че има шанс за съставяне на правителство. Но партиите се боят, че ще платят висока цена.

Според нея всяко едно правителство в този и следващия парламент ще бъдат лесни за сваляне, защото могат да бъдат свалени от партньорите си.

"Свидетели сме на нещо инфантилно, което е удар срещу демокрацията. Да престанат екстравагантните идеи за бюджет без правителство, ротация на председателя на парламента, без да си наясно дали си в опозиция или искаш да управляваш", заяви тя. 

"Българските политици трябва да вземат пример от най-новата ни история, за началото на прехода, за политици със стратегии, визионери. Довчера врагове и противници се обединяват, тогава когато имат нов опонент", обясни Андреева и посочи служебните правителства на президента Румен Радев.  

Според нея има алтернатива на дясното управление и тя е лява и все по-радикална и в услуга на "евразийската линия". "След две-три седмици, ако правителството няма, ще излезе на преден план тази алтернатива", смята тя. 

Според нея е стратегическа грешка изключването на ДПС от евроатлантическото мнозинство.

"Затварянето между двете първи формира вече една силна опозиция в парламента. Оттук говоренето за план Б е все по-компрометиращо за ГЕРБ. За какво ще се разберат с БСП - за бюджета ли, за оръжие за Украйна ли?", попита тя.

Гледайте целия разговор във видеото.