Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Кабинет ще има, но не и с дълъг живот. Ще направят ли необходимия компромис?

Демографската криза е основен проблем и политиците трябва да се заемат с решаването му, заявиха Красимир Премянов и Минчо Спасов

18.04.2023 | 20:17 Редактор: Вяра Димова

"Българският политически живот е дал примери за много нестандартни решения. "Продължаваме промяната" възникна на фона на отрицанието на ГЕРБ. Създаването на правителство и превръщането в коалиция ще доведе до обезличаване. За ГЕРБ е бил вариант, в който ще получат реабилитация", заяви председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му, ако не направят правителство и имат време да функционират като парламент, могат да разгледат бюджета, подготвен от служебното правителство, и да го приемат.

"Трябва преговорите да са открити. Може би в скритата им част са говорили за отношението на България за събитията в Украйна. Най-големият провал на България ще бъде, ако изпратят български войници на този фронт", категоричен е Премянов.

Минчо Спасов от НДСВ изрази по-оптимистичен поглед върху политическата картина. Той вижда разнообразие и избор пред българския избирател.

"Илюзия е да се смята, че тиквите ще изчезнат съвсем, но има и други растения в българската политическа градина. Трудно е да променим Бойко Борисов. Той ще си бъде с позитивите и негативи. Търсенето на компромис е правилното решение за оцеляването на политическите сили. Смятам, че ще има кабинет", коментира Спасов.

Парламент в тази тежка обстановка няма дълъг живот, изтъкна председателят на СТДБ. "Много малко хора гласуваха. Трудно ще е да се вземат сериозни решения", обясни Премянов пред Bulgaria ON AIR.

Събеседникът му е на мнение, че за да се реши демографската криза трябват пари. За да има пари - трябва бюджет, а за да има бюджет е необходимо НС.

"Политиците трябва да намерят приоритета. Има фаза на взаимно заяждане. Трябва да има обединяваща тема - демографската политика. Тя може да бъде стожер за изваждането на България от кризата", коментира Спасов.

Премянов се присъедини към мнението, че трябва да се мисли за дългосрочните цели.

Спасов изтъкна генерална грешка в говоренето от политиците. "Съдебната реформа трябва да бъде инструмент, а не цел. Проблемът ни е корупцията. Съдебната власт е негодна да се пребори", каза гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.