ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС "коват" заедно закони, групата водят Денков и Желязков

Работна група от 8 юристи ще предложи законодателна програма за 49-ото Народно събрание

13.04.2023 | 18:35 Редактор: Искра Ангелова

ГЕРБ-СДС, заедно с ПП-ДБ, изработват законодателна програма за първата сесия на парламента. Тя ще бъде обвързана с избора на председател на Народното събрание.

Работна група от 8 юристи ще предложи законодателна програма за 49-ото Народно събрание. Тя ще включва законите по Плана за възстановяване и устойчивост, тези необходими за приемане на страната ни в Еврозоната, Шенген, съдебната реформа и не на последно място - закона срещу домашното насилие.

"Заедно с юристи от ГЕРБ да бъдат стиковани тези закони как ще бъдат приети във времето. Евентуално при избор на председател на парламента, на ротационен принцип, да има ясна хронограма във времето как това законодателство ще се случва, така че да няма изненада с допълнителни закони, които не са приоритетни за българските граждани", каза съпредседателят на коалиция "ПП-ДБ".

След работна среща между ГЕРБ-СДС И формацията ПП-ДБ, се стигна до обща позиция. След Великден работна група, водена от Росен Желязков и Николай Денков, ще предложи няколко конкретни законодателни приоритета.

"Това е стъпка в правилната посока. Така ще върнем нормалността и добрия тон", поясни Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Амбициите на двете формации се простират и до това да работят за промени в Конституцията, като съберат конституционно мнозинство.

"Темите, които се поставят, са Шенген, съдебна реформа, ПВУ. Ние имаме рамка, трябва да координираме целите и да постигнем съгласие, или несъгласие. И тази малка крачка може да стане един скок", поясни Росен Желязков.

"За да правим скоци, е много важно да не казваме "Хоп", преди каквито и да били скоци", категоричен бе съпредседателят на "Демократична България" - Христо Иванов.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: БГНЕС