ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разбраха по основните въпроси, предстоят лидерски срещи

Няма да подкрепим правителство с първия мандат, подчерта Николай Денков

18.04.2023 | 18:34 Редактор: Вяра Димова

От третия опит двете най-големи партийни коалиции ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България" постигнаха съгласие. Росен Желязков ще бъде председател на 49-ото Народно събрание. Ако парламентът работи повече от 3 месеца, ще има ротация.

Днес стана ясно и че до дни започват лидерските срещи, организирани от ГЕРБ за съставяне на правителство.

"Обединихме се, че това ще бъде Росен Желязков. Изборът на председател на Комисията по правни въпроси е на коалиция "Продължаваме промяната-Демократична България", очакваме тяхната номинация. Изборът на председател на НС и председател на Комисията по правни въпроси, и в началото договорихме, че е възможно да бъде на ротационен принцип, но при условие, че парламентът работи", заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

Кандидатура за ротационен председател от "Продължаваме промяната-Демократична България" до този момент не е посочена. Съгласие е постигнато и за програмата на Народното събрание. Приоритетните закони в общата законодателна рамка между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България" са три - реформата в Антикорупционната комисия, въвеждане на механизма за разследване на главния прокурор и промените в Закона за защита от домашното насилие.

"Утре очакваме да има избран председател на НС. Ще бъде предложен списък от законопроекти", заяви Николай Денков от ПП.

"Усилията ни ще бъдат насочени към приобщаване на други групи за конституционно мнозинство за сериозна правосъдна реформа", уточни Атанасова.

Други приоритети са приемането на законопроектите по Плана за възстановяване и устойчивост и присъединяването на България към Шенген. Разговори за съставяне на съвместно управление до този момент не са водени, категорични са политическите сили. 

"Предстоят лидерски разговори", отбеляза Атанасова.

"Няма да подкрепим правителство с първия мандат, решението не е променено", категоричен е Денков.

Въпреки че от "Продължаваме промяната-Демократична България" са категорични, че няма да подкрепят мандата на ГЕРБ-СДС, общата им работа по определените законопроекти започва още утре. Те ще опитат да намерят подкрепа от другите политически сили по приоритетните точки.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


3
1 rate up comment rate down comment 0
Заедно напред
преди 1 година
Най-после! Заедно! Господарите ще са доволни и няма да включат Борисов в следващия списък "Магнитски". Милиарди ще потекат към чекмедженцатата. И към оф-шорните сметки! Само народът ще е в опозиция... Но, народът кой го пита? Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Вальо
преди 1 година
Разбрали са се, ама друг път, тепърва предстоят неразбории и скандали. Христо Иванов винаги е недоволен, така че е неизбежно да почне да мрънка. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
АЛекс
преди 1 година
Нищо няма да направят ще видите Сигнализирай за неуместен коментар