Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Какъв сигнал е фалстартът на 49-ото НС и отиваме ли на избори през юли?

Според доц. Борислав Великов и Стефан Софиянски депутатите трябва да свършат работа, защото хората няма да им повярват повече

12.04.2023 | 20:54 Редактор: Михаела Димитрова

Народното събрание отложи решението за избор на председател на парламента, след като нито една от двете кандидатури за шеф на НС, които бяха предложени от ГЕРБ-СДС - на Росен Желязков, и от "Възраждане" - на адвокат Петър Петров, не събра мнозинство. 

"Не е добър сигнал това, което днес наблюдавахме. Действително това, което парламентарните групи чрез своите ръководители изнесоха, бяха смислени приказки, но когато дойде време за дела и да се избере председател... Традиционно още от преди 30 години с настъпването на демокрацията си е право на най-голямата парламентарна група, това не се спазва напоследък, не се спази и днес", каза председателят на 39-ото НС доц. Борислав Великов в "Денят ON AIR".

"Понеже Росен Желязков е от ГЕРБ, няма да го изберем и така не може да започне работата" - не е лошо да се съберат контактни групи, да се види какво ще се обсъди, защото животът на това НС ще е кратък, да се разгледа бюджета, закона на Пеканов. Юли да има избори и да е ясно, минаваме тези неща и кой откъдето е", допълни още той.

"Тепърва се събират да уточнява основни приоритети. България има едни приоритети. Едните да имат едни, другите да имат други и да седнат да мислят кои са приоритети. Тук е цялата грешка. Започнахме да възприемаме хората като политици и ние трябва да решим приоритетите. Една е истината - ти отиваш там да работиш", заяви бившият министър-председател и кмет на София - Стефан Софиянски.

Той подчерта, че вече 6 правителства не могат да приемат и наложат един план за развитие на ЕС. "Всичко се хвърля на НС, трябвало да приемем онези закони. Ама като трябва да се приемат, трябва да си ги внесъл, да си намерил начина да поемеш ангажимента", каза той.

"Правят се на политици, надскачат си възможностите, а не отиват там да работят. Ти трябва да гледаш на обществената си ангажираност, като на чиста професионална рамка.  Не може България да има хиляда програми, страната има един път - плана за развитие, съпровождащ бюджет, който трябва да се адаптира с плана за развитие. Приемаш го това нещо и оставаш правителството да работи, просто е", каза още Софиянски пред Bulgaria ON AIR.

"Има около 30 нови лица, би трябвало да са се понаучили за толкова избори. Какви са сметките на тези особено две политически сили във връзка с местните избори, които са след 6 месеца? Пред тях има дилема да направим ли правителство, което половината от този период да бъде като редовно или да служебното да изкара до местните избори, а ние ще се борим. И какво - няма да правим нищо в парламента, но ще се борим още 6 месеца във вреда на хората", заяви доц. Великов.

По думите на Софиянски, Росен Желязков би бил добър председател на парламента, тъй като е "юрист с висока квалификация". "Огромната грешка на ГЕРБ беше, че когато получихме председателство на ЕС, не тропнахме по масата и не поставихме темата за Шенген и отидохме да обединяваме Западните Балкани. Така ги обединихме, че след 6 месеца сложихме вето на това, което правихме", добави той.

"Шенген е задължително, но за да влезеш, трябва да спечелиш доверие. Ако аз си поставям приоритет, той е Шенген да отпадне като механизъм, защото е против принципите на ЕС", смята Софиянски.

Доц. Борислав Великов отправи призив към депутатите. "Да се вземат в ръце, но тези няколко законопроекта, които са готови, да ги приемат и да се готвят за местните избори. Да свършат някаква работа, защото хората няма да им повярват повече", каза той.

"България има нужда от правителство, което има реална парламентарна подкрепа. Това, че не е приет бюджет, не е фатално, има достатъчно бюджетни техники, ако умело управляваш публичните финанси. Не се работи, не се гледа на ангажираността като работа, а като политика. На България ѝ трябват конски сили, да има някой, който тегли каруцата. Утре да избират Росен Желязков, без да се мотаят повече. Човекът е професионалист, приемаш го и почваш да чоплиш бюджет, закони...", каза още Софиянски.

Гледайте целия разговор във видеото.