Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Дачев, БТТП: Натискането на бизнеса ще доведе до увеличаване на сивия сектор

Има поне 300 начина за заобикаляне на таваните в цените, убеден е икономистът

30.03.2023 | 21:11 Редактор: Елеонора Танева

Служебният кабинет се споразумя да продава във верига магазини млечни продукти на народни цени.

"Трябваше миналата година да се мисли защо се увеличават цените. Влезе много политика в икономиката и сега ни обясняват как ни спасяват. Те ни убиха и сега ни правят изкуствено дишане и викат "ние ви спасихме", заяви зам.-председателят на УС на БТТП Красимир Дачев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него няма да има ефект нито от таван на надценка, нито от таван на цени. 

"Мога да ви кажа 300 начина, по които ще бъдат заобиколени тези тавани. Ще започне да се продава на черно. А ЦКС е показен магазин. Колко ще се нахранят от един магазин в двумилионна София? Това показва, че може, но когато е държавен магазин и е субсидиран", посочи Дачев.

Пред Bulgaria ON AIR той допълни, че пазарът е много разхвърлен и са нарушени връзки на доставки, на бизнес.

"Всеки се презапасява, защото не знае какво ще стане утре. Има пазарна логика - когато тя се нарушава системно, после искаме да я управляваме с непазарни методи. Няма по-силен от пазара, няма Америка, няма Китай, всички се съобразяват със световния пазар. Може да направим субсидирани цени на малка, средна кошница. Това е нормално, но да решават тези пазарни въпроси с политически средства е самоубийство. Няма как това да стане", категоричен е икономистът. 

Той прогнозира, че колкото по-голям е натискът върху бизнеса, толкова повече ще се увеличава сивият сектор.

По думите му България само печели от войната в Украйна. Останал е изненадан от искането за боеприпаси.

"От Фонда за мир ще купуваме снаряди - звучи като подигравка, гавра. Ние не отказваме, произвеждаме. Подаряването е много опасно, някой политик да ти подари нещо, означава, че е много скъпо. Бягайте от подаръци. В политиката няма такова кино като подаръци", зяви гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.