Нинова: ПП-ДБ и ГЕРБ са едно и също, готова съм за лидерски дебат

"Една от големите грешки на служебния кабинет на г-н Радев беше, че не пожела да внесе бюджет за 2023 г. ", заяви лидерът на БСП

30.03.2023 | 20:27 Редактор: Искра Ангелова

Срещаме се с хора от цялата страна, направихме хубава кампания - много жива, много енергична. Първият въпрос, който поставят, е за цените, ниските доходи, за начина на живот. Вторият е за войната, притесняват се от това какво ще се случи, какви ще продължават да са последиците от войната. А третият въпрос, който най-често ни поставят, е за земеделието. И за осигуряване на българско производство и български храни, предвид високите цени и инфлацията. Около 3-4 въпроса се движат вълненията и притесненията на хората. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя поясни, че е имало средства, предвидени за зърнопроизводителите: "Не знам защо служебният кабинет ги задържа. Освен това - те се притесняват от вноса на зърно от Украйна, което е на по-ниски цени, подбива пазара, абсолютно основателно. Ние имаме собствено, добро и чисто производство. Трябва да бъдат защитени техните интереси. Дори когато преди няколко дни се заговори за огромния внос на яйца с неизяснен произход от Украйна, ние предложихме временно да бъде спрян този внос за няколко месеца."

"Тъй като Украйна е трета страна и тя не е член на ЕС - всяка страна може да налага ограничения. Не може държавите членки, тъй като имаме свобода на движение на стоки и капитали, не може да се затварят граници, но извън ЕС - могат да се налагат ограничения. БАБХ се произнесе за 24 часа за един от казусите, можеше по-спокойно и по-сериозно да бъде направена тази проверка, а през това време да бъде спряна стоката, която беше внесена. Ставаше въпрос за яйцата", допълни Нинова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Попитана дали от споразумението между ЦКС и "Ел Би Булгарикум" ще има резултат, тя отговори: "ЦКС има собствени магазини, най-вече в планински, отдалечени, малки населени места, където няма достъп до транспортна схема. Това е добре, защото в такива райони живеят най-вече възрастни и бедни хора. И ЦКС винаги е правила един тип социална политика по този начин, като поддържа собствена магазинна мрежа и продава на по-ниски цени. Но това няма да повлияе общо на пазара, нито ще засегне средните и големите градове."

По думите ѝ таван на надценката няма да доведе до резултати.

"Ние сме за по-твърдо решение - таван на цената на хранителни продукти от малката потребителска кошница. Убедена съм, че това ще работи, защото стъпваме на опита, който вече има в редица европейски държави - над 10. Във Франция се постигна доброволно споразумение между правителството и търговските вериги. Веригите се съгласиха 200 стоки да ги поддържат на цена под 2 евро в продължение на 3 месеца", подчерта Корнелия Нинова.

Тя смята, че свободата на пазара и либералното в пазарната икономика са приключили с Ковид кризата.

"Ако тогава това е било работеща мантра - вече не е. След Ковид кризата и особено войната, финансовата и икономическата криза, глобално се промениха отношенията по света. Ситуацията на пазара. ЕК прие решение, че отменя забраната за държавна помощ. По-рано беше абсолютно недопустимо държавата да подпомага бизнеса с 200 лв. таван на тока. Една от големите грешки на служебния кабинет на г-н Радев беше, че не пожела да внесе бюджет за 2023 г. Само ние и част от "Продължаваме промяната" настоявахме за истински бюджет. Те не го внесоха, сега до половината на годината държавата ще е без бюджет", припомни лидерът на БСП.

Според нея вече много системи започват да издъхват.

"Ние ще се съберем април, ще се гласува бюджет, ще се внесе в 2 комисии, така до средата на годината няма да има нов бюджет. Една от първите задачи е това - да има нов бюджет. За него се иска стабилно мнозинство и трайно правителство. А двете първи сили да кажат, че ще предлагат правителство на малцинството, е абдикиране от опит да направим каквото и да е сериозно, защото правителство на малцинството означава нестабилност и несигурност", категорична бе Нинова.

Тя заяви, че от партията ще настояват да се продължат социалните мерки.

"Десните искат 3% дефицит, че дори и под, за да можем да влезем в Еврозоната сега и веднага, под 3% дефицит означава рязане на всякакви разходи, да се замразяват доходи, да се вдигат данъци, да се отнемат социални придобивки. Ние сме категорично против", добави лидерът на левицата.

На въпрос дали трябва да се дава компенсация на всеки бизнес, Нинова отсече: "Когато бяхме в редовния кабинет, се иззеха свръхпечалбите, натрупани в енергийните дружества и се подкрепиха с тези средства други фирми с тавана на цената на тока, разликата се пое от държавата. Тогава това спаси около 40 - 50 000 работни места. Това спаси и много фирми, и за пръв път излязохме в ЕС на първо място по промишлено производство. В онзи момент такава помощ беше абсолютно необходима и резултатът се вижда."

Лидерът на БСП определи решението на МС, в което се казва, че мобилните оператори ще бъдат подкрепени с помощ, като ужасно.

"Те си вдигат печалбите, правителството им отпуска помощ. Това не го разбирам. Имаше такъв опит в редовния кабинет да си вдигнат двойно цената мобилните оператори, в съда го вкарахме, но спряхме това увеличение, докато бях министър", възмути се тя.

"В тази кампания се оказва, че ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са едно и също. Те нямат разлика. Карат се само за това кой е откраднал повече. От "Продължаваме промяната" обвиняват Борисов и ГЕРБ, че са откраднали от магистралите - вярно е. ГЕРБ обвинява "Продължаваме промяната", че заради посредниците в газа са откраднали милиони. Това им е спорът. Но за новия F-16 - заедно, подкрепят Украйна заедно, джендър идеология - заедно, събаряне на паметници от миналото на България - заедно, да влезем в Еврозоната неподготвени - заедно", поясни още Нинова.

И сподели, че левицата остава твърдо против военната подкрепа за Украйна.

"Съжалявам, че Конституционният съд не уважи нашата жалба. Знаете, че ние обжалвахме решението на парламента за военна подкрепа за Украйна, но има всякакви механизми. Смятаме, че това прави България страна в конфликта. Кирил Петков ми е странен. Юни месец заявява, че нямаме износ за Украйна, след месец-два направи другото изказване, че ние сме спасили Украйна. Продължавам да твърдя, че не сме изнесли нищо за Украйна по времето на редовния кабинет", заяви тя.

Корнелия Нинова не скри, че според нея това е било кампания срещу БСП, по-специално срещу нея: "Никой не извади един документ и едно доказателство да покаже, че е имало такова нещо. Изнасяли сме за над 60 държава, оттам нататък какво се случва - България нито има право, нито има възможност да провери. И не трябва да излиза такова оръжие."

Самата тя е готова за лидерски дебат.

"Другите колеги не отговарят, но е техен избор, може да стратегия или пиарски ход. А според резултатите на изборите - ще питаме всички членове на партията дали искат коалиция с ДПС, ГЕРБ, ПП-ДБ, какви политики. Ще се борим за по-висок резултат, вярвам, че ще имаме повече от това, което имаме, както и от това, което социологията дава в последните дни", завърши Нинова.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
И вие като Мая Манолова преодолеете червените си линии и да се създаде редовно правителство. Сигнализирай за неуместен коментар