Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ген. Събев: Късогледа политика ни изтиква в периферията по отношение на отбраната

"Трябва да се създаде дори фонд за отбрана, а не всяка година да определяме някакъв ресурс", коментира военният експерт

16.03.2023 | 20:17 Редактор: Михаела Димитрова

19 години вече се питаме какво е състоянието на армията ни и как тя може да бъде модернизирана.

"С много ясна финансово осигурена дългосрочна програма за модернизация, тоест инвестиции в отбраната за 10-15 годишен период", каза българският военен представител в НАТО генерал Съби Събев в студиото на "Денят ON AIR".

По негови думи всички правителства, които управляват страната ни, трябва да са убедени и ангажирани с дългосрочен процес. "При нас имаше непоследователност. След приемането на България в НАТО през 2004 година, като че ли политиците не са осъзнали необходимостта, че със старата армия, която имахме, не можем да продължим напред", категоричен е ген. Събев.

"Влизаме в отбранителен съюз, където военните технологии са на високо равнище. За да можем да взаимодействаме с тези армии, трябва по същия начин да отговаряме на тези стандарти, да изведем армията към стандартите, които се прилагат на Запад", коментира още гостът.

Според ген. Събев не може вече 19 години да си задаваме въпроса откъде да намерим пари за всичко това. "Могат да се намерят и заделят пари. Въпросът е на разумна политика и приоритети. Повече се говори, отколкото явно да се вземат мерки", каза ген. Събев пред Bulgaria ON AIR.

"Много неща пропуснахме в резултат на късогледа политика, която ни изтиква в периферията на ЕС и НАТО по отношение на отбраната. Всички тези, които възнамеряват да управляват, трябва да си отговорят на въпроса: България трябва ли да е достоен член на тези две организации, или да си я караме по старо? Ако всичко бе започнало през 2004 година последователно, нямаше да имаме тези проблеми, пред които сме изправени сега", коментира още ген. Събев.

"Трябва да се създаде дори фонд за отбрана, а не всяка година да определяме някакъв ресурс с бюджета. 2% от брутния ни вътрешен продукт за отбрана не е достатъчен, тези разговори се водят в НАТО дори", посочи военният представител в НАТО.

По негови думи изтребителите F-16 са в производство от 10 години, а това че излиза нова тяхна версия, не означава, че са на чертежи. "Всички, които говорят това, са абсолютни популисти. Това е несериозно. Недостойно е да хвърлят такива тези в общественото пространство", заяви генералът.

Гледайте целия разговор във видеото.