Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Ген. Попов: А ако Путин не иска да се изтегли? Трябва да помагаме на жертвата, не на агресора

Военното командване на Русия е доста изнервено и може да вземе грешни решения, заяви бившият командир на ВВС и началник на отбраната

16.03.2023 | 19:42 Редактор: Тодор Петров

Кабинетът не се ангажира с нова военна помощ за Украйна, топката е в полето на следващия парламент.

"Няма никаква изненада. Това е ясна политическа позиция, че ако се предостави оръжие, това помага за продължаване на войната и нови човешки жертви. Ако Путин, с неговите въоръжени сили, не иска да се изтегли, по какъв друг начин ще бъде прекратена войната? Ние искаме, но не знаем как. Не знаем как, но не така. Сигналите са достатъчно объркани. Това, което се заявява публично, като че ли не се прави същото от България, защото изнасяме оръжия, които достигат до Украйна", заяви бившият командир на ВВС и началник на отбраната ген. Константин Попов пред Bulgaria ON AIR.

Гостът в "Денят ON AIR" добави, че ние ще увеличаваме производството на оръжия и ще модернизираме нашата военна промишленост. 

"Къде ще отиде това оръжие - пак там. Говорим едно, а правим друго. Трябва наистина да помагаме - не на агресора, а на жертвата", подчерта ген. Попов.

Той приветства решението на Народното събрание да се помага на Украйна, но смята, че разнобоят има за фокус вътрешнополитическия успех на един или друг.

Бившият командир на ВВС се надява да успеем да удължим живота на нашите МиГ-ове, за да си пазим сами въздушното пространство, докато пристигнат изтребителите F-16.

"Надали ще можем да удължим дотолкова ресурса, така че да не пристъпваме до спиране на леталната дейност, което ще има разрушителен ефект", алармира ген. Попов.

Той коментира и инцидента със сваления американски дрон, до който вече достигнаха руските военни.

"Важното в случая е да не се вярва на официалната руска позиция, която казва, че няма съприкосновение. Второто важно е, че САЩ полагат усилия конфликтът да не излиза извън територията на Украйна. Военното командване на Русия е доста изнервено и може да вземе грешни решения", каза още ген. Попов.

Гледайте целия разговор във видеото.