Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Българският народ не носи вина за гибелта на 11 343 евреи от Вардарска Македония и Беломорска Тракия

"Трябва да се поеме отговорност, без да се поема вина", смята международният анализатор Давид Леви

14.03.2023 | 20:50 Редактор: Ирена Бакърджиева

Стево Пендаровски иска извинение от България за македонските евреи. Провокация ли е това?

"Това е очевидна провокация. Като всяка една провокация, тя се базира на някакви истини, които ги деформира и ги обръща в инструмент за политическо влияние и за манипулиране на историята", заяви международният анализатор Давид Леви в студиото на "Денят ON AIR".

Според него опитите за манипулации от страна на РСМ са за вменяване на вина в българския народ и ги базира на липсата на поемане на отговорност от българска страна.

"Българският народ със сигурност не носи вина за гибелта на 11 343 евреи от Вардарска Македония и Беломорска Тракия, и от град Пирот", отбеляза Леви пред Bulgaria ON AIR.

"Дори да се случи това, което искат македонски историци – да се плащат репарации в размер на колосалната сума от 100 млн. евро – на индивидуално ниво са колосална сума, на ниво държава не са. Това са по-малко от 1 см от някоя магистрала. Българската икономика е достатъчно мощна да си позволи такова нещо, но това ще означава демонстрация на сила, мощ, на израснало и силно общество", обясни Леви.

Той подчерта, че трябва да се поеме отговорност, без да се поема вина.

"В онези времена българската държава е имала 2 основни противоречащи си сили – едната е цар Борис Трети, другата е правителството на Богдан Филов. То отговаря на всички критерии за фашистко правителство. Има немалко исторически източници, от които и неговият личен дневник, в които може да прочетем какво е било неговото отношение към евреите и към малцинствата", разказа Леви.

Той припомни ролята на Българската православна църква, която гласува единодушно за Декларацията против изселването на българските евреи и за отварянето на българските манастири и църкви с цел спасяването им.

"В провинциалните градове това разделение на религиозна основа, разделение по критерий кой какъв е, какъв цвят е и откъде произлиза, просто го е нямало", сподели Леви.

Гледайте видеото с целия разговор.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Лелев Игор
преди 1 година
Ахх как ни го слагат американците (евреите от Америка). Питайте хазяите какво да кажете преди да го кажете. Македония не я признаха за македонска те които командват на празно. Няма нито да я изтрият нито да я правят българска по наш кеф, ами по техен ще е... Сигнализирай за неуместен коментар