Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

МЗ: В България снабдяването с лекарства е по-стабилно от други страни, цените изостават

За лекарството за диабет тип 2 се очаква компанията производител до края на годината да насмогне, заяви Аркади Шарков

09.03.2023 | 20:16 Редактор: Михаела Димитрова

Инфлацията удари по здравеопазването. Хората продължават да се вълнуват от темата, свързана с недостига на лекарства, особено това за диабет тип 2, което отдавна го няма на пазара.

"Дефицитът се оказва на европейско ниво. Фабриките не смогват. Причините са различни - недостиг на суровини и недостатъчно скоростно създаване на нови мощности да подготвят количествата, нужни по света. Вторичната индикация на продукта, именно като ефект за отслабване на пациентите, създава и много по-голямо търсене" обясни съветникът на здравния министър Аркади Шарков в "Денят ON AIR".

Гостът допълни, че миналия месец фирмата производител е успяла да внесе извънредно бройки от продукта от Словения. "Недостигът е на доста места. Започвайки още по време на Ковид-19 пандемията с блокирането на Китай и всичките локдауни, се блокираха и производствените мощности на фабриките. В последствие наблюдаваме ефекта на доминото. За лекарството за диабет тип 2 се очаква до края на годината да се насмогне от страна на компанията производител, но всичко зависи от икономическите и социални фактори на ЕС", коментира Шарков.

"За щастие сме една от по-стабилните държавите по отношение на снабдяването с лекарства в сравнение с околните като Гърция, Германия, Великобритания. Сега през март месец преодоляхме недостига на антибиотици, излязохме на чисто", категоричен е съветникът на здравния министър.

По негови думи положението с лекарствата за респираторни заболявания също е овладяно.

Аркади Шарков обясни пред Bulgaria ON AIR, че вече има готов законопроект от министерството, който трябва да бъде разгледан от народните представители. "Той касае както стабилността на лекарствата и снабдяването, така и устойчивостта на това колко дълго време се задържа лекарствен продукт", допълни още той.

"В България има възможност да се говори за различни механизми от трите най-ниски цени, за да може съответно и производителите да си поемат въздух. Това ще дойде като препоръка от ЕК", каза Шарков.

Според него цените скачат, но в здравеопазването те изостават. "Здравеопазването в България е базирано на един централно определен модел, на клинични пътеки, всяко административно договаряне води до забавено настигане на цените в икономиката. Минус е за хората, които работят в сферата, минус е за всички останали, които трябва да потребяват тези услуги", обясни гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.