Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Страхът на българите в РСМ пуска дълбоки корени, песента на Устата е едновременно шамар и юмрук

Според Иван Динев и доц. Спас Ташев "спирането на тока на пункта" с РСМ на 4 февруари е било политическа провокация

24.02.2023 | 20:56 Редактор: Петя Кръстева

Певецът Иван Динев - Устата пусна песен, озаглавена "Урок по история на Македония", която предизвика сериозен отзвук в западната ни съседка РСМ. Кога и как македонците ще ревизират отношението си към нас? 

Езикът и дикцията, използвани от автора и певец на "Урок по история", са много подходящи за ухото на традиционния гражданин на РСМ - много са разбираеми. Творбата е закъснял отговор, тъй като скечове се появяваха години наред в пространството на РСМ, а от българска страна нямаше адекватен отговор. Поне половината от коментарите под песента са на тролове. Сред обикновените хора я няма омразата, която се опитват да ни внушат. Това заяви доц. Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека към БАН в ефира на "Денят ON AIR".

По думите на певеца Иван Динев - Устата заплахите към него вече се поутихнали, след като е обявил, че ще изпрати сигнал до ДАНС и МВнР. 

"Всички институции ми оказаха огромно съдействие. Очарован и благодарен съм. Държавата обаче има голяма роля в пропагандата - особено със спирането на тока на граничния пункт на 4 февруари. Песента ми е шамар за политиците в РСМ, но юмрук за нашите. Искаме от Македония да ни уважават, а не унижават", подчерта той.  Иван Динев допълни, че е получил най-силна подкрепа от родните спортисти, сред които Йордан Йовчев и Кубрат Пулев. Според него тя се дължи на факта, че хората, качвали се на стълбичката на успеха, имат специално отношение към химна. 

Доц.Ташев също се съгласи, че решението българи да не бъдат допускани да преминат през пункта за честванията на Гоце Делчев е "политическа провокация".

"Властта в Скопие не обслужва интересите на Северна Македония, а такива на Севера. Чуждите интереси се разминават коренно с желанията на обикновените граждани", смята той. 

Гостът цитира данни от отчетното изборно събрание на Сдружението на бежанците потомци от територията на днешна Северна Македония, според които когато бивши български дипломати са правили анализ на Югославския печат - на година е имало около 700 и 1200 статии с антибългарско съдържание. 

"Стара тенденция е непрекъснато да се бълва омраза към България. Ако властта там престане всеки ден да говори срещу нас, голяма част от идеологическите конструкции ще рухнат", констатира доц. Ташев. 

Той беше категоричен, че едва през последните 2-3 години се е проявила последователната българска политика спрямо Северна Македония. 

"Скопие всеки ден ни дава информация за нарушения на правата на човека. Случаят с Християн Пендиков е най-нашумелият, но страхът, обхванал българите в РСМ, пуска все по-дълбоки корени", обобщи гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.