Брюксел 1

Събота от 17:30 часа
още

Вархей в ЕП: РСМ трябва да изпълни Договорите, които е подписала, изцяло

Протоколите към Договора от 2017 са част от преговорната рамка, ЕК ще следи за тях

19.02.2023 | 19:42 Редактор: Искра Ангелова

Важно е, че в случая със Северна Македония има ясно установени правила - не само в самата преговорна рамка, но и в заключенията на Съвета, с които се приема общата преговорна рамка. И тук критериите са ясни - добросъседски отношения и договорите, подписани, за да подпомогнат процеса, трябва бъдат изпълнени изцяло. И това е част от процеса на присъединяване. Европейската комисия ще наблюдава този процес, тази година отново ще следим процеса. И да, видях за развитието на събитията. Срещнах се и с представители на  гражданите от Северна Македония, определящи се за българи, и те също ми разказаха за последните развития по темата. Но за мен обнадеждаващ е фактът, че правителството в Скопие е не само запознато, но и работи върху спиране на насилието и омразата срещу българите. Видяхме незабавната реакция на правителството. Виновниците са арестувани, има полицейско разследване и надявам се - ще бъдат последващ съдебен процес. Мисля,  ние че това също ни показва нивото на ангажираност на властите. Това каза в залата на ЕП тази седмица еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей в отговор на депутатски въпроси.

На въпрос на Андрей Ковачев дали комисарят може да потвърди, че не само промените в Конституцията (б.р. - за вписването на българите в нея), но и спазването на Договора за добросъседство между София и Скопие от 2017 година, заедно с на двата Протокола към него, са също предмет на мониторинг от ЕК за старта на преговорите на РСМ, комисарят по разширяването отговори: "Да, потвърждавам - всички те са част от преговорната рамка. Както и Преспанското споразумение. И ЕК трябва да следи за тях. Това е част от общите политически критерии на преговорите, част от главните принципи. През есента тази година отново ще изготвим пълен доклад относно мониторинга."

"Мисля, че това, което видяхме около 4 февруари, рождената дата на общия герой Гоце Делчев, не беше окуражаващо. Надявах се на нещо повече - нещо, за което лидерите на страните се бяха споразумели, а именно - за съвместно посрещане на годишнината от рождението на общия герой. Надявам се, че следващата година ще има общо честване. И смятам, че ние всички заедно, като ЕС трябва да изпратим съобщение, че историята е обща и трябва да бъде чествана като обща, както се бяха споразумели двете държави", каза още еврокомисарят Вархей в пленарна зала.

На въпрос от Александър Йорданов дали комисарят има информация конкретно от правителството на РСМ дали е започнал процесът за промяна на съдържанието на учебниците в образователната система, "съобразно с общоприетата научна истина от цяла Европа - така че в тях вече да не се учи за българите като врагове, фашисти, варвари, татари и прочее лъжи, които се насаждат от десетилетия насам от властите, медиите и заинтересовани кръгове в РСМ", комисарят по разширяването отговори: "Мисля, че е ясно какво точно е споразумението между двете държави, така че се надявам всичко това да бъде изпълнено. Този конкретен проблем, който Вие споменахте, също е част от договореното."

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС