Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт по изборни системи: Добре е ЦИК да ревизира решението за бюлетините

Светослав Живков очаква фрагментиран парламент и трудно съставяне на кабинет

23.02.2023 | 20:46 Редактор: Тодор Петров

Експертът по изборни системи д-р Светослав Живков коментира пред Bulgaria ON AIR капаните и заплахите преди вота на 2 април. Той акцентира върху решението на Централната избирателна комисия хартиените и машинните бюлетини да не се вписват поотделно в протоколите.

"ГЕРБ призовава за ревизия на това решение. Това не гарантира автоматично, че представителите на ГЕРБ в ЦИК ще подкрепят подобен изход. Не е редно политически сили да се месят толкова грубо в работата на ЦИК. Скандалът до известна степен е раздут. Не споделям вижданията, че това създава рискове за фалшификации на вота. Не начинът на броенето ще предотврати подобни злоупотреби", заяви Живков.

Той е на мнение, че ЦИК е сбъркала с това решение, но не и нарочно. Идеята е била да се избегнат грешки в протоколите. 

"Добре е ЦИК да ревизира своето решение. Самите партии да имат информация за поведението на своите избиратели. Скептик съм, че ВАС ще отмени това решение. По закон ЦИК е независим държавен орган. Никога не е бил напълно независим орган, но в последните две години и с тази промяна от пролетта на 2021 г., виждаме при всеки по-важен случай политически сили да недоволстват и да обвиняват ЦИК в политически пристрастия. Всичко това нагнетява недоверие в изборната администрация", каза още Живков в предаването "Денят ON AIR".

Експертът не очаква избирателната активност да бъде много по-висока от тази на последните избори. Но отбеляза, че връщането на хартиената на бюлетина ще я повиши.

Живков очаква фрагментиран парламент и не изключва възможността да не се стигне до съставяне на редовен кабинет и след вота на 2 април. 

"Кабинети на малцинството се правят, когато все пак имаме водеща политическа сила и малко не ѝ достига да има мнозинство. Такова правителство ще бъде доста нестабилно. Плаващите мнозинства често навеждат на съмнения за задкулисни договорки. Първата политическа сила няма да вземе и 90 места", посочи той.

Гледайте целия разговор във видеото.