Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Шкварек: РСМ се готви да ни провокира, на границата ще спират българите с автобуси

Трябва да се изискват архивите на югославските служби, категоричен е международният анализатор

03.02.2023 | 21:15 Редактор: Вяра Димова

Ще може ли България да реши споровете с РСМ? 

"Дори и в момента има агитки около гроба на Гоце Делчев, които ще бдят цяла вечер. А на границата са се подготвили да идват с цели автобуси, за да спрат хората в България. И на двете места са се подготвили за провокации спрямо нас", каза международният анализатор Кристиян Шкварек в студиото на "Денят ON AIR".

Тормозът и провокациите в Македония не са спирали, каза гостът. "Откакто пускахме ветото, атаките се засилиха сериозно. Важно е изискването да ни бъде специално за архивите на югославските служби. Излязат ли тези архиви на бял свят, ще си проличи историческата истина. Там е записано как в Македония със сила дебългаризирали населението", допълни той.

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че в тази насока страна ни не е направила нищо. "Надявахме се, че с добро ще се реши ситуацията".

По думите му Македония е наела няколко лобистки компании, които са получили траншове от милиони, с цел до лобират за македонската позиция в този спор в Западна Европа.

"Защо България да не го направи това, за да си защити българската кауза пред западните институции? Не го прави, защото тук на много малко хора им пука за Македония. Българинът заслужава тази съдба, защото не се интересува от темата", посочи международният анализатор.

Шкварек коментира и последната декларация на НС. "Хубаво е, че я има. Добре е, че НС излезе с такава декларация, но трябва много повече от това", смята той. 

В България през последните над 100 години е имало много изкоренявания на политическия елит. Според анализатора прекалено често се сменя системата. "Когато се сменя системата, тя не може да попие корени. Изчегъртваме предишните и това не позволява да се създаде една смислена институционалност", каза още Шкварек.

Гледайте видеото с целия разговор.