Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Искрен Веселинов: В Македония се зароди истерия, която целеше провокация

"Жертва сме на медии в нашата съседка, които налагат антибългарска пропаганда", смята съпредседателят на ВМРО

02.02.2023 | 21:10 Редактор: Вяра Димова

Ще се стигне ли до ескалация на напрежението по време на честванията, посветени на Гоце Делчев? 

"Ескалация на напрежението има. Тя беше предизвикана от македонските политици, конкретно от македонския президент, който с изявите си пожела да забрани на българи да участват в честването на годишнината от Гоце Делчев", каза съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му в Македония се е "зародила истерия, която целеше да има провокация"

Пред Bulgaria ON AIR Веселинов заяви, че чествания в памет на Гоце Делчев ще има в цялата страна и Македония.

Според него проблемът в нашата позиция е, че е била пробита.

"Имахме консолидирана позиция, която всички партии подкрепиха още през 2019 г. с декларация, но "Продължаваме промяната" и тогавашният премиер едностранно пробиха. Този пробив се получи благодарение на неолибералната общност, за която е все едно дали някой е българин", изтъкна съпредседателят на ВМРО.

Според него един от най-висшите дългове на българската държава е да не забравя своите съотечественици.

"С твърда позиция можем да деескалираме. В момента господата от Скопие твърдят, че искат да влязат в ЕС - съмнявам се, защото тази антибългарска истерия е иманентна на политическия живот на нашата съседна страна. Ние сме жертва на това, че всички медии в Македония се контролират от група, налагаща антибългарска пропаганда. България трябва да разчупи това и да заяви, че това е систематична антибългарска кампания", коментира гостът.

"Македония и нейните политици успешно си самоналагат вето, защото докато не решат проблема с България, няма да започнат преговори. Нашето отстъпление беше заменено с тяхна собствена антибългарска истерия. Дълго време Македония няма да влезе в ЕС. Това е целта", каза той и допълни, че българската държава трябва да поеме инициатива и да бъде представени във всяка европейска столица.

"Имаме потенциал да убедим Европа. Имаме ясна позиция, че не бива да се отстъпва от националния ни интерес", категоричен бе гостът.

Според него последните две години в България са плод на геополитическо разместване, което не позволява формации, отстояващи националния интерес.

"Ще бъде труден избор. ВМРО декларира своята готовност да води разговори за широко сътрудничество. Тепърва очакваме отговори за сътрудничество", изтъкна Искрен Веселинов.

Гледайте целия разговор във видеото.

1
0 rate up comment rate down comment 0
Jovko
преди 1 месец
A da si poglednes prvo vo tvojot dvor i togas da kazuvas kakvo se pravi vo MakedonijaTi i site drugi kako tebe ja vlosuvat sostijbata megju gragjanite na dvete zemji no na krajot tie gragjani ke vi presudat na site vas i ke ostanete na gjubristeto na istorijata Сигнализирай за неуместен коментар