Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

КНСБ: В предоговарянето на Плана намаляване с 40% на емисии не трябва да съществува

Зелените енергии в момента не могат да задоволят потреблението, заяви Александър Шопов

13.01.2023 | 20:50 Редактор: Вяра Димова

Каква ще е съдбата на въглищните централи? 

"Вчерашното решение можем да определим като чудо след Коледа. Всички партии обединени около една тема - историческо. Това е първата и по-лесната стъпка. Оттук нататък не трябва да оставяме нещата", каза Александър Шопов от КНСБ в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му сега е моментът, в който Пеканов трябва да докаже, че се бори докрай. Има тази възможност. 

"Има възможност да потърси помощ както от Синдикатите, така и от съседните на нас държави, които също са пряко зависими от това какво ще се случи - дали ще предоговорим Плана", коментира Шопов пред Bulgaria ON AIR.

Според него пакет с Румъния и Гърция е възможен вариант. "Всеки ден България изнася над 2000 мегавата към съседните страни. В момента тока, който произвеждат нашите централи, е на конкурентните цени. Неслучайно за миналата година България е спечелила над 8 млрд. лв., които са се върнали като компенсации за битовите потребители и бизнеса", посочи гостът.

"В предоговарянето намаление с 40% на въглеродните емисии на този етап не трябва да съществува", смята Шопов.

"За 2020 г., ако сметнем на база 1990 г., България е преизпълнила договорката по зелената сделка с намалението на въглеродните емисии. Допълнителните неща, договаряни с тези 40%, са нерелевантни. В момента изпълняваме регламента", допълни той.

Гостът даде пример с Германия. "В съотношение 2019 г., ако вземем това, че 100% емисии изхвърля ЕС, делът на Германия е над 25%, този на България е процент и половина", поясни той.

Шопов заяви, че не са против зелените енергии, но в момента те не могат да задоволят потреблението на енергия.

"Маришкия басейн и останалите въгледобивни региони формират над 50% от електроенергията на България. Ако намалим с 40% и останат 10, значи ги затваряме. Хората, които работят там са хиляди. Не е ясно какво ще се случи с тях", обобщи той.

Гледайте целия разговор във видеото.