Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Александър Николов: Прекратяването на Меморандума с GemCorp е политическа слабост

"Проектът за "Турски поток" е катастрофален", смята бившият енергиен министър

09.01.2023 | 20:48 Редактор: Петя Кръстева

Подписаният меморандум не е с GemCorp, a с IP3 и GemCorp. През последните 6-7 месеца използването на Министерството на енергетиката като говорители на ГЕРБ беше доста интересно. За този инвестиционен интерес към България се знае още от края на 2021 г. Той беше изключително здрав, но благодарение на несъстоятелни твърдения от лица, привлекли нулеви инвестиции в България, двете компании оттеглиха интереса си от страната. Изразил съм становището си в Министерския съвет, че Меморандумът не трябва да бъде прекратен, защото е израз на политическа слабост. Това заяви бившият министър на енергетиката от кабинета "Петков" Александър Николов в ефира на "Денят ON AIR". 

По думите му още по времето на редовния кабинет самият той е изискал акционерната книга на двете компании, в която пише дали са руска собственост.

"Прекратяването на Меморандума е показна неустойчивост и навеждане под политическия натиск на странна опозиция. Ако някой ден отново мога да говоря с представители на IP3 и GemCorp пак ще го направя. От 2018 г. насам и в двете компании няма руски пари", категоричен бе той. 

Пред Bulgaria ON AIR Николов коментира и казуса около "Турски поток". 

"Състав на Комисията за енергийно и водно регулиране одобрява много интересен бизнес план за проекта. Гаранциите а изпълнението му са от банката - собственик на доставчика на горивото. Дори да не спази договорът, България няма гаранция, че ще се си получи парите или природен газ, който има само една входяща точка. Проектът е катастрофален", подчерта гостът. 

Според него освен изхарчените до момента 3 млрд. лева, "начинът на изпълнение на проекта води до пълна декапитализация на "Булгартрансгаз".

"Не мога да кажа до какво ще доведат действията на текущия кабинет на Министерството на енергетиката. До август 2022 г. всички изисквания по договора с "Газпром Експорт" са спазени от българска страна. Има няколко души в България, които полагат кански усилия да обезсилят позицията на страната спрямо "Газпром" в арбитраж", обобщи той

Николов заключи, че България се "защитава" от потенциално дело, като спазва своите задължения по договора.

Гледайте целия разговор във видеото.