Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Жечо Станков за въглищните централи: Колегите обезглавяват енергетиката и държавата

"Продължаваме промяната" добре "пудрят" думите си пред зрителите, заяви депутатът от ГЕРБ

05.01.2023 | 20:47 Редактор: Вяра Димова

Сблъсък в НС за въглищните централи. Какво съдържа докладът на временната комисия GemCorp? 

"Беше градивен разговор. Исках да докажа, че лъжата е лъжа. Исках да покажа на колегите, че те са поели ясен ангажимент, с който обезглавяват не само българската енергетика, но цялата държава. Направено от тях се равнява на Ковид кризата и икономическата криза през 2007 година, но по две", заяви депутатът от ГЕРБ Жечо Станков в ефира на "Денят ON AIR".

Според него въглищните централи са важни както за енергийната сигурност, така и за хората.

"30% от тока, който произвеждаме, се изнася - турци, гърци и румънци плащат на България, за да можем да върнем парите на бизнеса", посочи гостът.

В студиото на Bulgaria ON AIR Станков заяви, че Бойко Борисов е възложил да се внесе в НС решение, с което да се възложи на МС да стартира незабавно преговори за предоговаряне на поетите ангажименти.

"На първо място това е ангажиментът, свързан с реформа номер 10, който казва, че трябва до 2026 г. по 10% всяка година да намаляваме нашите мощности, като взимаме за база стара година. Това означава почти всички миньори освободени от мините, от три централи - две да не работят, и погром за всички свързани региони", категоричен е Станков.

Той информира, че е водил разговори с миньорите, имало е и среща. "Имахме покана от г-н Манолов и от г-н Димитров. Преди нова година се срещнахме с тях. В прав текст посочиха виновника - Асен Василев", заяви депутатът.

По думите му от "Продължаваме промяната" успяват добре да "напудрят" думите си пред зрителите.

"Последното, което чух, е, че Европа по времето на ГЕРБ е приела законодателство за 55% намаляване на емисиите, а те били договорили 40%. 55% не е индивидуална цел на България", коментира той.

Според него вариант с батериите няма.

"Ако ги наредите в колона по един, тези батерии са 100 км колони с камиони. Няма кой да ги произведе толкова бързо. Още повече някой да ги достави и да работи с тях. Това беше една от точките днес, която дискутирахме, а именно GemCorp. За първи път виждам такава компания", допълни депутатът от ГЕРБ.

Въпросният меморандум е насочване на голямо количество капитали от сектор енергетика, смята той.

"Говорим за милиардни капитали, насочени там. Парите за батерии в Плана са 1 млрд. евро. Отделно при подписване на меморандум компанията се е развихрила. Когато разпитвахме Петков в НС, той твърдеше, че е възложил на ДАНС да проверят тази компания. Оказа се, че ДАНС са се самосезирали за руските капитали от медиите", коментира още Станков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Какво очаквате да се случи с качеството на живот в България през 2023 г.?

Животът ще става все по-скъп и все по-труден. Инфлацията ще продължи да изпреварва ръста на заплатите.
70%
Ситуацията у нас ще се подобри. Инфлацията ще бъде овладяна, доходите ще нараснат значително.
8%
Очаквам 2023 година да бъде същата като изминалата - няма да има никаква промяна в страната.
16%
Не ме интересува особено, намирам начини да се спасявам сам.
5%
Общо 2659 гласа