ГЕРБ: Само Асен Василев е участвал в затварянето на централите в Маришкия басейн

Партията настоява служебното правителство да отвори отново ПВУ и ангажиментът да бъде предоговорен

05.01.2023 | 10:19 Редактор: Ирена Бакърджиева
ГЕРБ: Само Асен Василев е участвал в затварянето на централите в Маришкия басейн

"Само Асен Василев е участвал в преговорите, при които България е поела ангажимент да затвори централите в Маришкия басейн. Нито един експерт от Министерството на енергетиката не е присъствал на тези преговори нито е искано становище от тях". Това каза бившият енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова на извънредна пресконференция на партията.

ГЕРБ настоява служебното правителство да отвори отново Плана за възстановяване и ангажиментът за закриване на Маришкия басейн да бъде предоговорен. Петкова показа и отговор на министъра на енергетиката Росен Христов на неин въпрос в парламента по темата. В него Христов разкрива кой и как е поел ангажимента за затваряне на въглищни мощности до 2026 година в Плана за възстановяване и устойчивост.

Отговорът на министъра посочва, че преговорите са водени лично от Асен Василев; че в Mинистерството на енергетиката не е правен анализ на мярката и на това колко и кои въглищни мощности трябва да отпаднат; че лисва анализ на алтернативните технологии и на необходимото време за внедряване; и че няма анализи на адекватността на електроенергийната ни система, т.е. липсва оценка на последствията върху електроенергийната ни сигурност и обезпеченост.

От ГЕРБ коментираха, че отговорът на министъра на енергетиката потвърждава съмненията им, че въглищните ни централи са спазарени срещу "лобисткия, нелогично голям и нерентабилен проект за батериите. Националният ни интерес е предаден заради корупционни схеми. Решението е взето в Министерството на финансите, а не в Министерството на енергетиката. Игнорирайки мнението на експертите. Без да има виждане как ще се изпълни ангажимента".

Според партията на Бойко Борисов - Кирил Петков и Асен Василев са персонално отговорни. Единият е договорил ангажимента, другият го е парафирал. Национално предателство, което ще струва на страната ни преки загуби от 6,4 млрд. лева на година, информира БГНЕС.

"Това са корупционни схеми с "Джемкорп". Ако не бяха паднали от власт, щяха да са необратими процесите. Така че Кирил Петков само ги е парафирал, реално Асен Василев ги е договарял", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"За времето, докато Асен Василев е бил отговарящ за енергетиката, освен че са внедрили "Джемкорп" навсякъде, са нанесли щети така, както не могат да бъдат възстановени", добави Борисов. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Какво очаквате да се случи с качеството на живот в България през 2023 г.?

Животът ще става все по-скъп и все по-труден. Инфлацията ще продължи да изпреварва ръста на заплатите.
70%
Ситуацията у нас ще се подобри. Инфлацията ще бъде овладяна, доходите ще нараснат значително.
8%
Очаквам 2023 година да бъде същата като изминалата - няма да има никаква промяна в страната.
16%
Не ме интересува особено, намирам начини да се спасявам сам.
5%
Общо 2659 гласа