ГЕРБ и Асен Василев в сблъсък за затварянето на въглищните централи

Към скандала се присъединиха и депутати от "Възраждане", които също обвиниха "Продължаваме промяната"

05.01.2023 | 13:33 Редактор: Ирена Бакърджиева

ГЕРБ и "Продължаваме промяната" влязоха в словесен сблъсък по темата за затварянето на въглищните централи. По-рано от ГЕРБ заявиха, че са получили доклад от Министерството на енергетиката, който показвал, че при управлението на "Продължаваме промяната" вицепремиерът Асен Василев еднолично е водил преговори с Европейската комисия.

От ГЕРБ отправиха сериозни обвинения към "Продължаваме промяната". Според Бойко Борисов, Асен Василев е отговорен за поетия от страната ни ангажимент за затваряне на въглищните централи в Маришкия басейн във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост.

"За това време, когато Асен Василев е бил шеф на енергетиката, освен че внедри "Джемкорп", нанесе огромни щети, които могат да се компенсират само с бързи решения на парламента. Асен Василев е бил премиерът. Те сега искат да се скрият зад академик Денков като министри", заяви  Борисов.

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова се позова на отговори от Министерство на енергетиката, поискани от ГЕРБ.

"Нито един експерт на Министерството на енергетиката на практика не е участвал в този процес. Няма изготвен нито един анализ, нито едно изразено становище, свързано с това до какво би довело поемането на подобен ангажимент", посочи Петкова.

А малко по-късно в кулоарите на парламента се стигна до пряк сблъсък с Асен Василев. 

Асен Василев отхвърли обвиненията на ГЕРБ, че еднолично е предоговорил условията така, че въглищните централи да бъдат затворени. 

"Всичко започна с това, че 2020 г. г-н Борисов се е съгласил на 55% намаляване на емисиите и затваряне на въглищата. Ние успяхме да предоговорим да няма затваряне на въглищата и емисиите да се намалят само с 40%. Но това е процес. Сега може с войната в Украйна и енергийната криза в Европа да се направи допълнително предоговаряне. Но то трябва да бъде на регионален принцип, защото три държави, говорейки заедно в ЕС и с ЕК, имат много по-голяма тежест, отколкото само България", заяви Асен Василев.

"Да задължим служебното правителство да отвори Плана за възстановяване и да предоговори ангажимента, поет от Асен Василев", коментира Жечо Станков.

Към скандала се присъединиха и депутати от "Възраждане", които също заявиха позицията си срещу затварянето на централи, обвинявайки за това "Продължаваме промяната".

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Какво очаквате да се случи с качеството на живот в България през 2023 г.?

Животът ще става все по-скъп и все по-труден. Инфлацията ще продължи да изпреварва ръста на заплатите.
70%
Ситуацията у нас ще се подобри. Инфлацията ще бъде овладяна, доходите ще нараснат значително.
8%
Очаквам 2023 година да бъде същата като изминалата - няма да има никаква промяна в страната.
16%
Не ме интересува особено, намирам начини да се спасявам сам.
5%
Общо 2659 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR