Росен Христов: "Булгаргаз" може да бъде осъден от "Газпром" при арбитражно дело

Енергийният министър отбеляза, че не доставяме руски газ с подписания договор с Турция

06.01.2023 | 15:26 Редактор: Ирена Бакърджиева
Росен Христов:

"Булгаргаз" може да бъде осъден от руския енергиен гигант "Газпром" при арбитражно дело, като рискът е да се платят стотици милиони долара". Това заяви служебният енергиен министър Росен Христов по време на парламентарния контрол.

На 14 ноември миналата година "Газпром експорт" съобщи, че арбитражен съд в Стокхолм е постановил, че финландската компания "Газум" (Gasum) трябва да му изплати над 300 милиона евро за доставки на газ, след като не се е придържала към задълженията си по клаузата "вземай или плащай". България също е в подобна ситуация.

"Обсъждаме с юристи вероятността такъв иск да бъде предявен към нас. Паралелно оценяваме всички възможни претенции, които нашата страна може да има към "Газпром експорт" за недоставени количества. Едно такова съдебно, в случая арбитражно, разбирателство само по себе си е изключително тежък и скъп процес с неясен резултат. Ако всички аргументи са на нечия страна, има 90% шанс тази страна да спечели. Рискът съществува, материалният интерес е огромен за мащабите на нашата страна, говорим за стотици милиони. Ако бъде установено нарушаване на закона, съответните органи ще потърсят наказателна отговорност. Това дали гражданите ще платят сметката, ако има такава, това е сигурно", каза министър Росен Христов.

Енергийният министър отбеляза и че не доставяме руски газ с подписания договор между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ". "Булгаргаз" ще има достъп до терминалите и газопреносната мрежа на Турция, съобщи БНР.

"Не доставяме нито руски, нито никакъв друг газ чрез този договор. Този договор е изцяло за резервиране на капацитет на терминали и газопреносна мрежа. По структура и концепция той е аналогичен с резервирането на терминали. Новостроящият се терминал в Алексадруполис е капацитет, както и резервирането на слотове на терминалната в Ревитуза. Тук говорим за резервиране на инфраструктура, която да позволи да доставяме природен втечнен газ LNG от източници, който купуваме чрез откритите процедури, които "Булгаргаз" осъществява", заяви Христов.

"Продължаваме промяната" и ДБ критикуват този договор заради отстранените посредници от времето на тяхното управление. Служебното правителство вече работи за предоговаряне на условията, за да се предотврати затварянето на въглищни централи", заяви още министър Христов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR