Европа очаква най-топлия януари от години, това ще облекчи газовата криза

До средата на месеца температурите във Франция и Германия ще бъдат между 2 и 5 градуса над нормата

05.01.2023 | 19:48 Редактор: Вяра Димова
Европа очаква най-топлия януари от години, това ще облекчи газовата криза

Европа очаква да регистрира един от най-топлите месеци януари от години, което ще облекчи проблемите с енергията, които мъчат региона от месеци.  

Според прогнозата на Maxar Technologies Inc. мекото време в региона вероятно ще се запази до края на месеца, тъй като силен метеорологичен фронт ще блокира студения полярен въздух.

Макар да предизвиква опасения за климата, топлината през последните няколко седмици е благодат за държавите, които се борят със съкрушителната криза с разходите за живот, в резултат на която сметките на домакинствата за енергия и инфлацията рязко нарастват.

Според прогнозите на Maxar и Weather Company до 17 януари температурите във Франция и Германия ще бъдат между 2 и 5 градуса над нормата, което ще доведе до намаляване на търсенето на отопление в Европа под средното за последните 10 години.

В Обединеното кралство, където през 2022 г. беше регистрирана най-топлата година в историята, меките условия вероятно ще се запазят и през този месец, според метеорологичната служба на Великобритания.

За Европа "първата половина на месеца може да се нареди сред някои от най-топлите в историята за последните няколко десетилетия, ако нещата се развият според очакванията", каза Матю Дрос, метеоролог в Maxar.

Четете повече по темата в Bloombergtv.bg.

Снимка: pixabay