Европа чупи рекорди за високи температури: Ски писти затварят, туристи са разочаровани

Очаква се до няколко дни да завали сняг в редица алпийски курорти, а в средата на следващата седмица - и у нас

04.01.2023 | 19:21 Редактор: Петя Кръстева

Рекордно високи температури бяха регистрирани в цяла Европа. Според световната метеорологична организация последните осем години са най-топлите в историята.

Тази година зимната ски ваканция на мнозина изглежда коренно различна в сравнение с миналогодишната. Само у нас за изминалите седмици са отбелязани няколко температурни рекорда, а последният е регистриран на 2 януари. 

"Забележително събитие беше, че онзи ден на Черни връх бяха отчетени 9,9 градуса на почти 2300м. надморска височина", коментира климатологът Симеон Матев. 

Не по-малко различна е и картината в големите европейски ски курорти. В планината Юра на френската граница е отбелязана рекордна дневна температура от 18 градуса по Целзий. Само във Франция до този момент са затворени около 3500 ски писти. 

"Смущаващото в случая е, че с високите температури върви едно безснежие, което е обхванало не само средните и ниските части на планините, а и високите. По нашите планини има стабилен сняг над 2200м. Същото е и положението в Алпите", поясни Матев.

В социалните мрежи се появиха редица видеа на почти абсурдните условия, с които някои любители на зимните спортове са принудени да се борят. Надежда за любителите на ски спортовете все пак има. Очаква се до няколко дни да завали сняг в редица алпийски курорти, а в средата на следващата седмица сняг ще има и на отделни места в България.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.


1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
Всеки скиор знае че на ски се ходи Февруари Сигнализирай за неуместен коментар