България има две близки алтернативи на руския газ, Туркменистан е с огромни запаси

"Зависимостта не е чак такава, каквато беше, когато "висяхме накрая на руската тръба", коментира доц. Теодор Дечев

04.01.2023 | 22:44 Редактор: Елеонора Танева
България има две близки алтернативи на руския газ, Туркменистан е с огромни запаси

Напълно възможно е при едно прекратяване на войната в Украйна Русия да изплаща контрибуции под формата на суровини, доставяни в Европа, а цената им да се привежда в някакви фондове за възстановяването на Украйна. 

Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria като реалистичен вариант доц. Теодор Дечев от Висшето училище по сигурност и икономика. 

Той допълни, че страната ни трябва да държи очите си широко отворени към Туркменистан, където има огромни запаси от газ.

"За разлика от Азербайджан, където запасите все пак не са безкрайни, има поне три държави в света, които са във физическа близост до нас и имат огромни запаси от газ - Русия, Иран и Туркменистан. Ако бъде построен Транскаспийският газопровод, това е една тръба по дъното на Каспийско море, която би струвала около 500 млн. долара, дори и България може да бъде мажоритарен акционер в такъв проект", посочи доц. Дечев.

Експертът подчерта, че Русия е категорично против туркменски газ да отива в Европа. Той коментира договора с турската страна. 

"Зависимостта не е чак такава, каквато беше, когато "висяхме накрая на руската тръба". Слотовете са си слотове, а доставката на газ може да бъде от най-различни места. Въпросът е да имаме достъп до терминалите. Освен това в рамките на година - година и нещо, България вече ще има достъп и до терминала на Александруполис, където България има солидно дялово участие", каза доц. Теодор Дечев.

Четете цялата статия в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com