Исторически договор: Ще получаваме годишно по 1,5 млрд. кубични метра газ от Турция

"Протоколът е важен за повишаването на сигурността на доставките в Балканския регион", каза Фатих Дьонмез

03.01.2023 | 13:56 Редактор: Ирена Бакърджиева

В Министерския съвет подписаха споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ". Според него "Булгаргаз" получава достъп до газовите терминали и цялата газопреносна мрежа на турската държавна компания за следващите 13 години, а годишно ще бъдат трансферирани по милиард и половина кубични метра природен газ.

От българска страна договорът беше подписан от Деница Златева, а турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез изрази задоволството си от споразумението, като допълни, че това не само ще подобри доставките на газ в региона, но и сигурността.

"Днес подписахме един протокол, който ще развие сътрудничеството по отношение на природния газ между двете страни и ще засили нашите отношения. Протоколът е важен и за повишаването на сигурността на доставките в Балканския регион. Срокът на споразумението е за 13 години. Милиард и половина кубични метра газ ще бъдат трансферирани", заяви Дьонмез.

Неговият колега Росен Христов допълни, че това е исторически момент, тъй като освен подобряването на доставките от втечнен природен газ ще се намали и натовареността на гръцката връзка.

"Благодарение на това споразумение ние осигуряваме възможността да закупуваме газ от всички световни производители и да го разтоварваме в турска страна, където ни е най-удобно. През изминалата година имахме сериозни проблеми с доставките на втечнен природен газ именно заради недостига на инфраструктура", заяви министърът на енергетиката.

Договорът е факт по-малко от месец след срещата между държавния глава Румен Радев и турския президент Реджеп Ердоган. Споразумението беше договорено на 24 декември между енергийните министри на двете държави, а двамата са категорични, че това със сигурност ще даде тласък на развитието на енергетиката на България и Турция.

Какво очаквате да се случи с качеството на живот в България през 2023 г.?

Животът ще става все по-скъп и все по-труден. Инфлацията ще продължи да изпреварва ръста на заплатите.
70%
Ситуацията у нас ще се подобри. Инфлацията ще бъде овладяна, доходите ще нараснат значително.
8%
Очаквам 2023 година да бъде същата като изминалата - няма да има никаква промяна в страната.
16%
Не ме интересува особено, намирам начини да се спасявам сам.
5%
Общо 2659 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR