"Булгаргаз": През декември потреблението е намаляло с до 20% на ден

Топлото време в началото на зимния сезон продължава да притиска цената на природния газ

04.01.2023 | 19:55 Редактор: Вяра Димова

Топлото време в началото на зимния сезон продължава да притиска цената на природния газ на нидерландската борса TTF и в сутрешната сесия суровината се търгува под 70 евро за мегаватчас или най-ниското ниво от края на януари 2022 година. Във вторник търговията затвори при цена от 72 евро за мегаватчас, което е с 6% понижение спрямо предходната сесия.

Настроение на пазарите дават и данните за намалено черпене от газохранилищата в цяла Европа. При високите температури топлофикациите, които са сред големите потребители през зимата, намаляват заявките за природен газ. Едновременно с това производството на електроенергия от вятърните турбини е рекордно в Германия, което също пести част от газа. Германия вече получи и първото си карго втечнен газ в своята история.

По данни на българската "Булгаргаз" през декември е имало намаляване на потреблението с до 20% на дневна база. Компанията е нагнетявала газ в газохранилището в Чирен, което води до балансиране на цената оттам, пише investor.bg.

Подобно е положението в големи части от Европа - газ от резервите са ползвали само Франция, Румъния, Италия и Нидерландия. По данни на Gas Infrastructure Europe към 3 януари газохранилищата в ЕС са пълни до 83,5% от капацитета си. Това е доста над средното ниво за последните пет години  - обикновено по това време на годината то е около 70% от капацитета. 

Снимка: БГНЕС