Газът в Европа достигна най-ниски цени от началото на войната в Украйна

Все пак предстоят рискове от евентуални неочаквани пристъпи на екстремни студове

03.01.2023 | 11:21 Редактор: Ирена Бакърджиева
Газът в Европа достигна най-ниски цени от началото на войната в Украйна

Газът в Европа поевтиня в началото на новата година до нови най-ниски ценови нива от началото на руската военна инвазия в Украйна с оглед на необичайно меката зима на стария континент, рекордния внос на втечнен природен газ и запълнените средно над 83% газохранилища в ЕС.

По време на търговията в понеделник краткосрочните фючърси на нидерландския газов хъб TTF поевтиняха до 70,30 евро за мегаватчас - най-ниска цена от 21-февруари 2022 г. (само дни преди началото на руската инвазия в Украйна на 24-ти февруари). Последва известен ценови отскок към 77 евро за мегаватчас, но газът в Европа се търгува с повече от 75% под рекордните нива от близо 350 евро/MWh, достигнати в края на август 2022 г.

По-мекото зимно време, повишеното производство на вятърна електроенергия и по-малкият износ за съседна Франция позволиха на Германия да запълва газовите си хранилища за осми пореден ден. В същото време доставките от Русия по тръбопровода през Украйна са все стабилни, а прогнозите за времето сочат нормални до над средните температури в Европа и в началото на януари.

По-топло от очакваното начало на зимата в големи части на света бързо намалява страховете от криза с природния газ, за която се прогнозираше, че ще предизвика прекъсвания на доставките и ще увеличи натиска върху сметките за електроенергия, съобщи БНР.

Прогнозите сочат температури над сезонните норми за по-голямата част от Европа през следващите две седмици, докато САЩ очакват по-добро време до средата на януари. Ще бъде по-меко и в голяма част от Китай – най-големият вносител на газ в света – през следващите 10 дни, а Токио може да види скок на температурите около средата на януари.

Все пак предстоят рискове от евентуални неочаквани пристъпи на екстремни студове. Продължителен взрив от късен зимен студ може да изтощи запасите от природен газ в ЕС и да катапултира нагоре цените на синьото гориво. Предприятията за комунални услуги също така скоро ще трябва да започнат да планират, за да избегнат отново недостиг на газ през следващата зима, докато се адаптират към липсата на руско синьо гориво.

Снимка: БГНЕС