Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Анализатори: Путин извърши колосално престъпление, може да пламнат нови войни

Проф. Захари Захариев и проф. Владимир Чуков казаха защо Русия се хвана за Китай като за спасителен пояс

30.12.2022 | 20:15 Редактор: Тодор Петров

"Война" ще бъде основна дума на задаващата се 2023 г. Безпокои ме, че съществуват пулсиращи военни огнища на много места. Вече говорят за Балканите. Една неволна или целенасочена крачка може да доведе до пламване на пожар. Животът показва дълбокото несъвършенство на съществувалата преди това система за сигурност и нейната неприложимост в бъдещето", заяви международният анализатор проф. Захари Захариев в "Денят ON AIR". 

Той добави, че имперските страсти са трайно заболяване, а днес виждаме как те се възраждат, което води до сблъсъци на интереси и опасност от нови войни. Те заплашват с унищожение целия човешки род, алармира проф. Захариев.

По думите му и от двете страни (Русия и Украйна - бел. ред.) има формални заявки за преговори за мир. Но и двете поставят непреодолими прегради пред евентуални преговори. 

Той е на мнение, че има известно самозаблуждаване при Путин, а очакванията на руското ръководство не се оправдаха в нито едно направление. Според него има дълбока недооценка на военната мощ на Украйна и на самоидентификационния национален код на населението в Украйна.

"Бих желал да повярвам на перуанските шамани, че през август 2023 г. войната ще приключи. По-скоро съм реалист, гледайки какво се случва. Това, което направи Путин през февруари, беше колосално престъпление. Той очерта ужасни контури. Оказа се, че той има само двама европейски приятели - Орбан и Вучич. Нашият континент се намира пред голямо предизвикателство", каза на свой ред международният анализатор и арабист проф. Владимир Чуков пред Bulgaria ON AIR. 

"Във втория си мандат Путин преобрази Русия, превръщайки я в държава с имперски амбиции. Той каза, че границите на Русия са границите на Съветския съюз. Всичко това трябваше да бъде решено на масата на преговорите", подчерта проф. Чуков.

Попитан за ролята на Китай, той отговори, че страната се явява спасителен пояс за Путин.

"Насочват се изцяло към Азия. Руската федерация по футбол разисква да стане част от азиатската. Тотално се изолираха и Китай се явява като спасителен пояс, но силно се съмнявам", коментира проф. Чуков.

"Не Русия толкова искаше да изпадне в братските прегръдки на китайския народ, а Западът направи безумна грешка - НАТО и САЩ, със своите имперски действия, тласнаха Русия в тази посока. Китайската карта ще бъде все по-решаваща за случващото се в света през 2023 г.", посочи проф. Захариев.

Проф. Чуков изтъкна, че обществото ни е силно разделено, а рейтингът на парламента е рекордно нисък. 

"Две години не можем да направим правителство, това е много неприятен синдром и ерозия на държавността. Нови играчи трябва да се появят. Трябва да си направим една чудесна къщичка. Ние трябва да имаме регионални премиер-министри. България трябва да започне да си вади собствените богатства", заяви той.

Но според проф. Захариев такава политика е абсолютна нереална в днешните условия. На мнение е, че трябва да възстановим държавата като субект на нашето развитие. Нуждаем се от глобална промяна на съществуващия политически пазар, съгласен съм, че трябват нови субекти, отбеляза той.

Гледайте цялата прогноза във видеото.