Нова фаза на войната: Въвличат Беларус в агресията срещу Украйна?

Минск поиска от Киев да извърши пълно разследване на падналата ракета

30.12.2022 | 18:52 Редактор: Тодор Петров

Войната в Украйна може да навлезе в нова фаза. След като украинска ракета падна на територията на Беларус вчера, днес Минск съобщи, че е била предварително прехваната. Според Киев това е шантаж от страна на Москва, а целта е да въвлече Беларус във войната.

Минск съобщи, че е свалил украинската ракета по време на една от най-тежките въздушни атаки на Русия срещу Украйна досега. Кадри от беларуската държавна телевизия показват отломки от ракети в поле до границата. 

Според Украйна станалото е резултат от задействалата се противовъздушна отбрана. Беларус - страна, която е ключов съюзник на Русия, поиска от Киев да извърши пълно разследване. На полигони в Беларус има 11 000 руски войници и над 400 единици въоръжение. 

"Беларуската страна смята този инцидент за изключително сериозен. Украйна да вземе всеобхватни мерки за предотвратяване на повторението на подобни инциденти в бъдеще", настоя говорителят на правителството Антоний Глаз.

Не закъсня и реакцията на Русия - от Москва са силно обезпокоени от инцидента. От своя страна Украйна е готова да покани независими експерти, които не подкрепят Русия, за да помогнат в разследването на инцидента. 

На този фон Украйна отново се сблъска с проблеми с електричеството, след като през нощта Русия атакува Киев с ирански дронове камикадзе. 

"Несравнимо е с това, което можеше да стане, ако не бяха нашите героични зенитчици и противоракетната ни отбрана. С всеки такъв ракетен удар Русия само затъва по-дълбоко в безизходицата. Остават им все по-малко ракети", заяви президентът Володимир Зеленски.

В резултат на атаките 40 на сто от жителите на Киев останаха без ток. Преди ден Москва изстреля десетки ракети по градове в Украйна, включително Киев, Харков, Лвов и Одеса.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС