Лукашенко: Путин не принуждава Беларус да участва във военната операция в Украйна

"Оставаме открити за диалог", подчерта президентът

19.12.2022 | 19:55 Редактор: Петя Кръстева
Лукашенко: Путин не принуждава Беларус да участва във военната операция в Украйна

Укрепването на двустранните отношения е естественият отговор на променящата се ситуация в света, при която Русия и Беларус постоянно са подложени на натиск. Това заяви беларуският президент Александър Лукашенко по време на разговори в Минск с руския си колега Владимир Путин. 

В същото време обаче той подчерта, че Беларус и Русия остават открити за диалог с различни страни, сред които и европейските. 

"Надявам се, че в скоро време там ще се вслушат в гласа на разума и ще преминем към конструктивно обсъждане както на въпросите на общата сигурност, така и на бъдещия световен ред", коментира той.

Владимир Путин пък акцентира върху двустранното сътрудничество в енергетиката, военната промишленост и Космоса. Той изрази очакването си, че до края на годината търговският обмен между Русия и Беларус ще достигне рекордните 40 милиарда долара.

Преговорите започнаха в разширен състав с участието на министрите на отбраната и на външните работи. След това е предвидена среща на четири очи между Путин и Лукашенко. Очаква се по-късно те да дадат обща пресконференция, предаде БНР.

В навечерието на срещата говорителят на Кремъл Дмитрий Песков категорично опроверга твърденията, че Путин отива в Минск, за да принуди Беларус да се включи в така наречената специална военна операция в Украйна.

Снимка: БГНЕС